Guvernul Canadei a aprobat luni deschiderea la Montreal a trei stabilimente unde persoanele dependente de droguri își pot lua dozele fără riscuri, informează AFP.

Așa-numitele „salles de shoot” în franceză sau „fix rooms” în engleză sunt gândite ca niște medii sigure și igienice, un mijloc de a limita explozia de supradoze mortale și îmbolnăviri în rândul toxicomanilor, potrivit Agerpres.

Până acum, în America de Nord exista un singur astfel de stabiliment, la Vancouver, în statul Columbia Britanică din vestul Canadei, deschis în 2003. Ministrul canadian al sănătății, Jane Philpott, a precizat că noile centre vor fi amplasate în cartierele centrale Hochelaga-Maisonneuve și Ville-Marie. Primarul Montrealului, Denis Coderre, a declarat că guvernul studiază în continuare ideea unei unități mobile care să ofere aceleași servicii la periferiile metropolei statului Quebec.

Potrivit lui Philpott, „site-urile de consum supravegheat au dat rezultate pozitive în Canada, precum și în alte țări”. „Transmiterea bolilor și decesele din cauza supradozelor descresc, la fel și infecțiile, prezentările la urgențe și spitalizările asociate consumului de droguri injectabile”, a explicat ea, cu ocazia aprobării deschiderii noilor localuri.

Măsura a fost solicitată de autoritățile din Montreal în decembrie 2013. Municipalitățile din Ottawa, Toronto și alte orașe canadiene au în vedere să urmeze aceeași cale.

În decembrie anul trecut, după un val de decese din cauza supradozelor, guvernul liberal de la Ottawa a anunțat eliminarea unor criterii impuse de fostul cabinet pentru deschiderea centrelor de consum supravegheat. În 2011, Curtea Supremă a Canadei respinsese cererea guvernului conservator condus de Stephen Harper de a închide centrul din Vancouver.

Cele mai multe decese în rândul toxicomanilor au fost înregistrate anul trecut în Columbia Britanică — 914 cazuri. Majoritatea au fost provocate de fentanil, despre care poliția federală canadiană afirmă că este de 100 de ori mai puternic decât morfina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here