Caută
Close this search box.

CETA ar putea intra în vigoare din martie. Cine beneficiază de fapt

Parlamentul European va vota săptămâna viitoare acordul economic și comercial cu Canada. După cinci ani și patru luni de negocieri, acordul este acum gata pentru votul final în Parlament. În cazul în care primește undă verde săptămâna viitoare, acordul ar putea intra în vigoare, cu titlu provizoriu, în luna martie. Comerțul UE-Canada a reprezentat peste 60 de miliarde de euro în 2015. Odată cu intrarea în vigoare a acordului, este de așteptat ca această sumă să crească. Acordul CETA ar elimina, practic, toate tarifele între UE și Canada, cu excepția celor pentru serviciile publice, serviciile audiovizuale și de transport și un număr redus de produse agricole.

Acordul prevede, de asemenea, certificarea reciprocă pentru o serie de produse, de la bunuri la jucării. Așadar, dacă ar fi fost în UE, Canada ar fi fost pe locul șapte în ceea ce privește populația (după Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Spania și Polonia) și pe locul cinci în ceea ce privește PIB-ul (după Germania, Marea Britanie, Franța și Italia).

Cine beneficiază direct de CETA?

Angajații

Pentru anumite categorii profesionale din UE, va fi mai ușor să ofere servicii din sfera contabilității, ingineriei, afacerilor juridice, arhitecturii etc. în Canada. CETA oferă cadrul prin care UE și Canada să recunoască reciproc calificările din aceste profesii. Acordul va ajuta, de asemenea, ca personalul companiilor să se deplaseze temporar pe cealaltă parte a Atlanticului.

Companiile

Simplificarea procedurilor ar facilita o eventuală extindere a firmelor din UE pe piața canadiană. Prin intermediul acordului, Canada deschide ofertele sale guvernamentale pentru întreprinderile din UE mai mult decât cu oricare dintre ceilalți parteneri comerciali. Canada, de asemenea, se angajează să facă procesul de licitație mai transparent prin publicarea tuturor ofertelor sale publice pe un singur site de achiziții publice (accesul la informație este unul dintre cele mai mari obstacole pentru companiile mici în accesarea piețelor de peste mări).

Consumatorii

Deschiderea piețelor menține prețurile scăzute și oferă consumatorilor mai multe opțiuni.

Protecția produselor UE

În general, Europa va fi în măsură să exporte aproape 92% din produsele sale agricole și alimentare în Canada, fără taxe suplimentare. Cu toate acestea, denumirea originară pentru produsele din UE este protejată în temeiul CETA (De exemplu, Magiunul de Prune Topoloveni, produs în România, va fi comercializat sub aceeași denumire pe ambele maluri ale Atlanticului).

Garanții

Toate importurile din Canada trebuie să respecte normele și reglementările UE. CETA nu va reduce sau modifica standardele privind drepturile sociale sau ale consumatorilor UE în domeniul sănătății și siguranței ori mediului.

Acordul nu va schimba modul în care UE reglementează siguranța alimentară, inclusiv cu privire la produsele modificate genetic sau interdicția privind carnea de vită tratată cu hormoni, a relatat pagina oficială a Parlamentului European. CETA nu acoperă serviciile publice, astfel încât statele membre vor fi în măsură să mențină monopoluri publice și să continue să decidă ce servicii (alimentare cu apă, sănătate, educație etc.) vor să fie de stat și pe care vor să le comercializeze.

Un nou mecanism de protecție a investitorilor

CETA garantează protejarea investițiilor, consacrând, în același timp, dreptul guvernelor de a legifera în interes public, inclusiv atunci când reglementările afectează o investiție străină. Forma tradițională de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat, care există în numeroase acorduri comerciale negociate de statele membre (investor-state dispute settlement – ISDS), a fost înlocuită cu un nou sistem jurisdicțional îmbunătățit în materie de investiții (Investment Court System – ICS).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri