Caută
Close this search box.

Firea promite că va soluţiona dosarele de retrocedare din Bucureşti

consiliul general

 

Gabriela Firea, Primarul General al Bucureştiului, spune că va lua toate măsurile legale pentru a urgenta soluţionarea dosarelor de retrocedare înregistrate la nivelul Primăriei Capitalei. Cetăţenii deposedaţi de regimul comunist trebuie să îşi recupereze cât mai rapid proprietăţile.

Astfel, Gabriela Firea a dispus înfiinţarea unui comitet pentru analizarea şi eficientizarea soluţionării dosarelor înregistrate la Primăria Municipiului Bucureşti, în temeiul Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al imobilelor preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, se arată într-un comunicat primit de MagnaNews de la Prămăria Capitalei.

Comitetul va fi coordonat de Viceprimarul General Tomniţa Florescu şi are ca misiune identificarea cât mai rapidă a unor soluţii pentru accelerarea procesului de soluţionare a dosarelor de retrocedare. Comitetul va elabora, de asemenea, propuneri de modificare a legislaţiei care să uşureze procedura de analiză şi să fluidizeze activitatea instituţiilor implicate în acest proces.

„Am decis înfiinţarea unui comitet care să vină cu propuneri concrete în ceea ce priveşte analizarea şi soluţionarea dosarelor de retrocedare înregistrate la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti. Cetăţenii care au fost deposedaţi în mod abuziv de regimul comunist au dreptul să-şi recupereze cât mai urgent proprietăţile sau, după caz, să fie despăgubiţi în mod just. Timp de 16 ani, din 42.566 de dosare, au fost rezolvate mai puţin de jumătate, adică 19.730. Această situaţie trebuie să ia sfârşit!”

Gabriela Firea spune că a mai luat de la Sectoare circa 15.000 de dosare aflate în aceaşi situaţie.

„Pe lângă dosarele deja înregistrate la Primăria Capitalei, din anul  2013, conform modificărilor legislative prevăzute de Legea nr. 165/2013,  PMB a preluat de la sectoare un număr de aproximativ 15.000 de dosare depuse în baza Legii 18/1991 pentru a fi soluţionate conform prevederilor 10/2001, iar numărul acestora va mai crește în perioada următoare până când sectoarele vor încheia procesul de transmitere a dosarelor. De asemenea, există şi o prevedere legislativă care ne obligă ca soluţionarea notificărilor să se facă în ordinea înregistrării acestora, iar acestea nu pot  fi analizate şi soluţionate decât dacă la dosar există toate actele doveditoare prevăzute de legiutor”.

În prezent, sunt înaintate Comisiei interne pentru analizarea notificărilor formulate în temeiul Legii nr. 10/2001 un număr de aproximativ 3.000 dosare administrative. În perioada 2001-2017 au fost emise 19.830 dispoziţii de Primar General, de restuire în natură, restituire în natură şi măsuri reparatorii, măsuri reparatorii, de compensare sau declinare, de respingere a dosarelor, după cum urmează:  restituiri în natură – 3401; restituiri în natură şi măsuri reparatorii – 2240; măsuri reparatorii – 9418;  compensare – 60;  declinare – 329 şi respingere – 4382, se mai arată în comunicatul PMB.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri