Caută
Close this search box.

Jocul „Balena Albastră“ face victime și printre tinerii din România

 

Un eveniment deosebit de grav a avut loc în dimineaţa zilei de vineri, 17 martie, la Şcoala gimnazială „Veronica Micle“ din Iaşi, unde mai mulţi copiii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce ar fi jucat un joc periculos, de întrerupere a respiraţiei. „Balena Albastră“, jocul care împinge la sinucidere, se numără printre ipoteze, relatează adevărul.ro.

Ambulanţa a fost  solicitată, initial, pentru doi elevi cu vârsta de 12 şi 13 ani care se confruntau cu tulburări respiratorii.

„Solicitarea s-a făcut pentru doi pacienţi cu insuficienţă respiratorie. Iniţial a intervenit un echipaj medical cu asistent. Odată ajunşi la locul solicitării, întrucât simultan au mai apărut trei cazuri, a mai fost făcută o solicitare pentru un echipaj. Echipajele medicale au aflat că este vorba despre un joc colectiv prin care copiii îşi ţineau respiraţia, îşi încrucişau mâinile în formă de «X» pe piept, iar altul îi strângea pieptul, să rămână fără aer. Prin jocul acesta, doi copii au intrat în stare de inconştienţă şi au căzut, lovindu-se la cap şi la coloană”, a arătat Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ Iaşi.

Până la această oră, nu este foarte clar dacă elevii din şcoala din Iaşi chiar jucau „Balena Albastră“, sau doar un joc periculos de întrerupere a respiraţiei.

Colegii copiiilor spun că ar fi primit o provocare pe Internet în timp ce jucau „Balena Albastră” însă autorităţile nu confirmă momentan această ipoteză.

Martorii au spus că adolescenţii îşi ţineau respiraţia ţinându-şi mâinile pe piept, mimând astfel poziţia unei persoane decedate. Un alt elev le apăsa pe piept. Riscul la care se supunea copiii era de a suferi un stop cardio-respirator.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, ar fi vorba de patru fete ce au fost preluate de ambulanţe şi transportate la spital, toate fiind în afara oricărui pericol. Două dintre acestea au fost preluate din sala de clasă iar alte două dintr-o toaletă a şcolii. Potrivit altor informaţii, numărul copiilor ce ar fi avut nevoie de îngrijiri medicale ar fi mai mare.

Ce este jocul „Balena Albastră”   

Flagelul a pornit în Rusia. Între 2013-2016, iniţiatorul său, un rus cu numele Phillipe Budeikin, a creat opt grupuri dedicate pe reţeaua socială VKontakte (Facebook în Rusia). Din noiembrie 2015 până în aprilie 2016, 130 de tineri ruşi s-au sinucis aruncându-se în gol sau în faţa trenului.

„Blue Whale” (balena albastră) este un joc online morbid și șocant, care mizează pe o provocare psihologică: cu un anunţ pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, potrivit căruia sunt interesaţi să joace „Balena Albastră“, tinerii pot adera la grupurile care promovează conceptul. Adolescenţii sunt contactaţi imediat după înscriere de „călăuze“. Ulterior, timp de 50 de zile, primesc câte o sarcină de îndeplinit, una mai sinistră decât alta: li se cere, de exemplu, să se automutileze pe antebraţ, unde să deseneze o balenă cu o lamă de bărbierit. Mai sunt provocaţi să se trezească la ora 4.20 şi să vizioneze un film de groază sau să se plimbe, în echilibru, pe marginea unei clădiri. Ultima sarcină este sinuciderea, prin metode diverse.

Jocul morţii s-a răspândit puternic atât în spaţiul ex-sovietic, cât şi în Estul Europei sau în Occident. Ucraina, Letonia şi Republica Moldova au înregistrat cazuri recente de sinucideri la adolescenţi care şi-au postat pe conturile personale de pe platformele sociale simbolurile provocării. Deşi diverşi lideri de opinie sau părinţi avertizează asupra implicaţiilor deosebit de grave, avertismentele sunt aproape ignorate în prezent.

Poliţia din Republica Moldova a cerut administratorilor mai multor reţele de socializare să blocheze hashtagurile care trimit spre jocurile morţii, după ce s-au descoperit peste 200 de profiluri și postări care aveau legătură cu aceste jocuri controversate, relatează Publika.md.

În urma monitorizării efectuate în ultima săptămână pe internet, a fost identificat un coordonator al jocurilor periculoase în Republica Moldova, care ar fi reuşit să ademenească trei persoane. Pe numele mamei unuia dintre minorii implicaţi a fost întocmit proces contravenţional.

De asemenea, au fost identificate 24 de persoane care şi-au manifestat interesul de a se implica în această activitate periculoasă, mai scrie Publika. md.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri