Caută
Close this search box.

Ministrul Agriculturii promite reînființarea centrelor de preluare a lânii

 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat duminică, la Târgul Mare de Primăvară de la Răcășdia, în județul Caraș-Severin, că lâna este „o precupare majoră” a Ministerului Agriculturii, el anunțând că în partea a doua a anului vor fi înființate, cu finanțare de la fondul suveran de investiții, centre de preluare a acestui produs.

„Aceste centre de preluare și de valorificare a lânii urmează a fi dezvoltate, mai apoi, an de an”, a spus ministrul Agriculturii.

Totodată, ministrul Daea a subliniat că în ceea ce privește pășunile, primăriile și Consiliile locale trebuie să aibă o atitudine corectă față de oierii locali și să nu le împovăreze suplimentar activitatea.

‘Este un interes legitim al fermierilor, al crescătorilor de animale din zonă, să aibă suprafețe de pășuni pentru a dezvolta acest sector, ori acest interes major se regăsește la nivelul comunelor. Eu îi rog pe primari și Consiliile locale să-și valorifice capacitatea decizională în direcția asigurării pășunilor pentru crescătorii de animale din comunele respective, ale oierilor. Este absolut necesar să avem o atitudine corectă față de acești crescători de animale, care astăzi sunt într-o situație dificilă și nu trebuie să le împovărăm activitatea prin decizii care îi nemulțumesc’, a afirmat ministrul Daea, potrivit Agerpres.

Ediția a 35-a a Târgului Mare de Primăvară de la Răcășdia, desfășurat duminică în prezența ministrului Agriculturii, a adunat peste 60 de producători și comercianți din zona de vest a țării, dar și aproape 7.000 de vizitatori.

‘Aici am putut vedea atât preocupările zonei, dar în același timp și gradul de interes pe care îl manifestă oamenii. Am stat de vorbă cu foarte mulți, cu crescătorii de animale, cu crescătorii de păsări, cu cei care produc în această zonă, pe suprafețe mici și am putut constata un ridicat grad de interes, iar din acest punct de vedere sunt și eu motivat să intru în analiza specifică zonei, în așa fel încât să venim în întâmpinarea producătorilor din această parte a țării. Agricultorii să aibă încredere în ceea ce le-am spus, și anume, că subvențiile vor veni la timp și ne dorim ca în continuare să colaborăm, astfel încât să fie satisfăcuți de munca lor și să găsească soluții pentru valorificarea produselor. Crescătorilor de oi le-am explicat ce trebuie să facă în această perioadă. În primul rând, să depună cereri pentru a avea acces la sprijinul cuplat voluntar, să-și procure berbeci de rasă, care sunt prinși în registrul genealogic, pentru a avea un berbec de rază la 35 de oi și a beneficia pentru un număr între 150 și 500 de oi, care înseamnă un plus de subvenție pentru fiecare fermier’, a mai declarat Petre Daea.

La târg au participat peste 60 de expozanți, cu produse tradiționale, cu ierbicide, pesticide, semințe, îngrășăminte, păsări, animale mari și mici. Stăpânii celor mai frumoase exemplare au primit premii în bani de la Asociația Crescătorilor de Vaci din Răcășdia, unul dintre organizatorii manifestării, alături de Primăria și Consiliul local din localitate și Direcția Agricolă a județului Caraș-Severin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri