Caută
Close this search box.

„La Bayadere”, spectacolul eveniment, cu Noism, cea mai importantă companie de dans din Japonia

 

În seara aceasta, în cadrul „Întâlnirilor JTI”, va dansa pe scena Teatrul Național din București trupa japoneză de dans Noism, cea mai titrată companie din Orientul îndepărtat, condusă de tânărul coregraf și dansator Jo Kanamori.

Numele companiei – „Noism” – înseamnă un angajament pentru inovaţie, o reinterpretare a ismelor precedente, explică Jo Kanamori, coordonatorul trupei şi regizorul producţiei „La Bayadère”.

A fost elevul lui Maurice Béjart, e un coregraf multi-premiat şi are ambiţia să facă spectacole care să pună întrebări. Pune mare preţ pe expresivitatea corporală, iar dansatorii trebuie să fie în cea mai bună formă.

„Numele trupei duce cu gândul şi la teatrul japonez tradiţional nō, e o formă esenţializată şi abstractă care vorbeşte  întotdeauna depre o altă lume de dincolo de realitate. După moarte, un personaj se întoarce şi spune o poveste. Iar în Bayadère sunt multe influenţe din teatrul nō”, a declarant Jo Kanamori, directorul companiei de dans contemporan Noism, aflată pentru prima dată în România, la inițiativa Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei, Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și a Fundației Art Production.

„La Bayadere- Țara Iluziilor” va avea loc pe 30 martie ora 19.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Național București, în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Întâlnirilor JTI.

„Este o ediție extraordinară a Întâlnirilor JTI, pentru că este cea de-a XVIII-a, așadar se poate spune că am ajuns la majorat. Totodată, este deosebită: pentru prima dată, avem ca invitată o companie de dans contemporan din Japonia. De fapt, cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia. Turneul Noism, în București și Sibiu, se înscrie în linia moștenirii culturale japoneze, pe care o promovăm în România”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

„La Bayadère” e un balet classic, conceput de Petipa, a avut premiera în 1877 la Teatrul Balşoi din Sankt Petersburg. E o poveste melodramatică de iubire regândită acum de japonezul Jo Kanamori, astfel încât să aducă în discuţie clasele sociale sau convingerile religioase din zilele noastre.

Producţia japoneză „La Bayadère” e una impresionantă. Costumele au fost făcute de casa Issey Miyake.

Trupa „Noism” e în România în cadrul seriei „Întâlnirile JTI” şi va avea alte două spectacole la Sibiu, pe 5 şi 6 aprilie, în avanpremiera Festivalului de Teatru de acolo.

„La Bayadere- Țara Iluziilor” va avea loc pe 30 martie ora 19.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Național București, în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Întâlnirilor JTI.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri