Caută
Close this search box.

Paradox. Islanda se plânge că este sufocată de turiști

 

Islanda, una din cele mai căutate și mai scumpe destinații de vacanță, ar putea deveni în curând și mai costisitoare. Guvernul de la Reykjavik intenționează să majoreze taxele în sectorul turismului, din cauza numărului record de vizitatori, transmite agenția Bloomberg, preluată de Agerpres.

Alternativa la creșterea taxelor ar fi limitarea accesului turiștilor la cele mai populare atracții ale Islandei.

„Sectorul turistic și noi toți trebuie să fim atenți să nu devenim victimele propriului nostru succes”, a avertizat ministrul islandez al turismului, Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir, într-un interviu acordat la Reykjavik.

Deprecierea coroanei islandeze și filmarea celebrului serial TV  „Games of Thrones” au dus la un boom al turismului, numărul vizitatorilor crescând exponențial, de la 490.000 în 2010 la 2,3 milioane de turiști estimați pentru acest an. Este foarte mult, ținând cont că Islanda are sub 340.000 de locuitori.

În prezent, turismul este principalul domeniu de export al țării, aducând 45% din valută, mai precis 560 de milioane de coroane islandeze (5,1 miliarde de dolari) în 2017 — conform datelor Islandsbanki, a doua mare bancă a țării.

Totuși, ministrul Gylfadottir este îngrijorat că turiștii nu se vor bucura pe deplin de atracțiile Islandei, iar comorile naționale, cum ar fi celebra Lagună Albastră, ar putea fi afectate din cauza numărului excesiv de vizitatori.

„Unele zone, pur și simplu, nu fac față la un milion de vizitatori anual. Dacă permitem mai multor persoane să intre în zonele unicat, acestea vor avea de suferit”, a afirmat ministrul islandez al Turismului.

Guvernul ia în calcul câteva opțiuni. Una din ele ar fi forțarea companiilor de transport și a tour-operatorilor să cumpere licențe speciale sau să majoreze actualele taxe pe camerele de hotel. Aceste taxe au generat venituri de 400 de milioane de coroane islandeze în 2016 și anul acesta ar putea aduce 1,2 miliarde de coroane islandeze.

Și acum turiștii plătesc taxe considerabile când vizitează Islanda. O călătorie cu taxiul de la aeroport în centrul orașului costă aproximativ 150 de dolari, o cameră de hotel este de trei ori mai scumpă decât una asemănătoare în altă capitală din nordul Europei, iar prețul băuturilor alcoolice este mai mult decât dublu față de media din UE, arată datele Islandsbanki.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri