Uniunea Europeană a cerut luni Rusiei să îi elibereze „fără întârziere pe manifestanții pașnici” care au fost arestați cu sutele duminică în timpul unor proteste împotriva corupției, informeză AFP citat de Agerpres.

„Operațiunile poliției în Federația Rusă, care a încercat să disperseze manifestanți și a arestat sute de cetățeni, printre care și liderul de opoziție Aleksei Navalnîi, i-au împiedicat să își exercite libertățile fundamentale, printre care libertatea de expresie, de asociere și de adunare pașnică, înscrise în Constituția rusă”, a precizat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Uniunii Europene.

„Cerem autorităților ruse să își respecte pe deplin angajamentele internaționale (…), să respecte aceste drepturi și să îi elibereze fără întârziere pe manifestanții pașnici care au fost arestați”, a adăugat aceasta.

Statele Unite ale Americii au condamnat, de asemenea, arestările din Rusia, spunând că acestea reprezintă un afront adus democrației.

Opozantul Aleksei Navalnîi și sute dintre susținătorii săi au fost arestați duminică în timpul unor manifestații anticorupție de la Moscova și din alte orașe din Rusia, una din cele mai puternice mobilizări împotriva președintelui Vladimir Putin de la preluarea noului său mandat la Kremlin în 2012.

Aflat la originea acestei mobilizări care a reunit în total zeci de mii de persoane în întreaga țară, inclusiv în orașe de provincie de obicei calme, Aleksei Navalnîi urmează să fie prezentat unui judecător luni, după ce și-a petrecut noaptea în arest.

De formație jurist, Aleksei Navalnîi denunță de câțiva ani, pe blogul său, corupția la nivel înalt din Rusia și și-a anunțat deja intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2018 din Rusia.

160 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 7 =