Caută
Close this search box.

Kovesi şi Coldea, obligaţi să meargă în Parlament pentru a fi audiaţi în dosarul „Alegeri prezidenţiale 2009”

Deputații au adoptat azi, cu 171 voturi pentru, 98 împotrivă şi o abţinere, modificarea Regulamentului propriu pentru ca prezența persoanelor solicitate să fie obligatorie la comisiile de anchetă parlamentară. Astfel, comisiile de anchetă pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau a altor organe ale administraţiei publice şi poate avea cunoştinţă despre o faptă sau împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei.
În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei de anchetă, comisia de anchetă poate propune sesizarea conducătorului autorităţii sau instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare şi funcţionare a instituţiei respective sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracţiunea prevăzută de articolul 267 din Legea 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare.
Comisiile de anchetă parlamentară pot invita orice altă persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată. Persoana invitată poate răspunde şi în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă. Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală.
Totodată, deputaţii au abrogat art. 74 din Regulamentul Camerei, care prevedea că anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată. In plus, deputaţii au renunţat la eliminarea cvorumului de prezenţă din comisii, prevedere care a fost introdusă iniţial în Comisia de regulament de preşedintele acesteia, Eugen Nicolicea.

Înființarea comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 a fost amânată azi de PSD. Mâine partidele parlamentare vor face propuneri privind componența acestei comisii, iar joi va fi dat votul final pentru componenţa comisiei respective. Comisia va cerceta aspectele ce ţin de organizarea şi de rezultatul scrutinului prezidenţial din 2009, ca urmare a dezvăluirilor făcute de jurnalistul Dan Andronic în „Evenimentul zilei”, conform cărora Laura Codruta Kovesi, George Maior, Florian Coldea şi Gabriel Oprea ar fi fost implicaţi în procesul electoral din 2009, când Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri