Caută
Close this search box.

Riști 3 ani de pușcărie dacă îți maltratezi animalul de companie

Cu o lună în urmă, un bucureștean s-a trezit cu poliția locală la poartă. Un vecin îi făcuse o sesizare că își chinuie câinele. Într-adevăr, polițiștii au constatat că animalul era legat cu un lanț mai mic de un metru, că era evident subnutrit și nu avea acte de asistență medicală. Omul a luat o manedă de 1.500 (!) de lei, iar câinele i-a fost confiscat. La întrebarea: ”în ce calitate?” i s-a răspuns: ”Poliția animalelor!”

Închipuiți-vă că vă plimbați cu animalul de companie și sunteți oprit de poliția locală pentru a prezenta documentele de identitate. Veți fi tentat să scoateți buletinul, dar veți fi oprit: nu ale dumneavoastră, ale animalului!

Noua lege a poliției locale prevede înființarea Polițiie animalelor la niveșlul fiecărei primării din România. În sectorul 1 al capitalei, corpul de polițiști ai animalelor, 11 persoane, a fost înființat în anul 2010. Ei au dreptul legal să constate și să sancționeze persoanele care chinuie animalele. Au dreptul de a da amenzi sau de a deschide dosare penale în asemenea cazuri. Legea prevede ca în anumite situații de schingiure sau omorâre a animalelor, făptașul să primească închisoare de la o lună la 3 ani sau amendă penală.

”Noi mergem pe calea amiabilă, pe cât posibil, adică amndăm și îi cerem propietarului să ne predea animalul maltrata, de bună voie. Nu am întâmpinat încă situații în care persoanele în cauză să fi refuzat asemenea înțelegeri”, a spus medicul veterinar Oana Maria Voican (foto), șeful echipei de polițiști ai animalelor.

Scopul acestei brigăzi speciale a Poliției locale a Sectorului 1 este protecția animalelor, de la păsări la mamifere mari.

”Am avut cazuri de egretă rănită, de uliu rănit, de iguană rătăcită, de cai abandonați – toate fiind canalizate către noi. Iguana am dat-o înapoi proprietarului, egreta și uliul au fost prdate unei organizații de protecția animalelor specializată  pe păsări, iar caii au ajuns în adăpostul pentru cabline din Tei Toboc”, ne-a mai spus Oana Maria Voican.

Poliția animalelor  are baza pe Șoseaua de Centură a Bucureștiului, respectiv Șoseua Odăii nr.3-5. Programul de lucru este de 8 ore, dar se primesc solicitări și se merge în teren 24 de ore din 24, conform organizării interne. Acest serviciu se ocupă atât de protecția cât și de ridicarea de pe străzi a animalelor fără stăpân.

”Primim între 10 și 15 sesizări pe săptămână. Au fost cazuri când ni s-au lăsat pui de pisică sau de câine la poartă, sau am fost solicitați să salvăm porumbei într-un imobil de pe Magheru. Păsările coborâseră pe un luminator, iar asociația blocului pusese o plasă ca să nu ai vină acolo. Au prins mai mulți porumbei ca într-o capcană. Locul se transformase într-un cimitir de porumbei din cauza lipsei de hrană și apă. Am reușit totuși să mai salvăm dintre ei”.

Mascota Poliției animalelor nu suportă uniforma

Sediul Poliției animalelor are un dispensar mdical veterinar unde trăiesc câțiva câini care nu au putu fi dați spre adopție deoarece nu vor efectiv să plece din acel loc. Când simt că cineva vrea să îi ia de acolo fug și se ascund, inclusiv prin birouri. Mascota dispensarului este o cățelușă de trei ani, ”Fetița”,  care nu suportă uniforma, fapt pentru care polițiștii animalelor nu intră în acestă incintă decât în civil.

Uniforma, în cazul acestui detașament, nu diferă cu nimic de cea a poliției locale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri