Caută
Close this search box.

Marți, se reunește Consiliul de Securitate al ONU. Donald Trump și Shinzo Abe vor „crește presiunea asupra Coreii de Nord”

O reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Coreea de Nord va avea loc marți după-amiază la New York, la solicitarea Tokyo și a Washingtonului, după lansarea unei rachete nord-coreene care a survolat Japonia marți dimineața, relatează AFP, citând surse diplomatice.

Convocarea acestei reuniuni urmează unei convorbiri telefonice între președintele american Donald Trump și premierul japonez Shinzo Abe. Cei doi înalți oficiali au convenit „să crească presiunea asupra Coreii de Nord”, potrivit șefului guvernului nipon.

„Trebuie să organizăm imediat o reuniune de urgență a Națiunilor Unite și să creștem presiunea la adresa Coreii de Nord”, a declarat Abe la Tokyo, în finalul unei convorbiri telefonice de 40 de minute cu liderul de la Casa Albă. „Creșterea presiunii: Japonia și Statele Unite sunt total de acord asupra acestui punct”, a insistat el.

Potrivit șefului guvernului nipon, Donald Trump a reafirmat „angajamentul foarte puternic al SUA de 100% față de aliatul său japonez”, după această „amenințare fără precedent”.

Aceasta este prima rachetă nord-coreeană care survolează Japonia de când la conducerea regimului de la Phenian se află Kim Jong-Un.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării american, colonelul Rob Manning, a confirmat că racheta nord-coreeană a survolat Japonia, dar a indicat că aceasta nu a pus în pericol SUA. „Comandamentul NORAD (Agenția americană care se ocupă cu supravegherea spațiului aerian și spațial al SUA, prin intermediul sateliților) a stabilit că tirul cu rachetă al Coreii de Nord nu a reprezentat o amenințare pentru SUA”, a declarat Rob Manning, citat de agențiile internaționale de presă.

În 1998, o rachetă balistică a survolat Japonia, apoi a urmat un proiectil în 2009, dar Coreea de Nord nu atinsese în acea perioadă gradul de sofisticare actual în dezvoltarea programelor sale nuclear și balistic.

Shinzo Abe a subliniat importanța rolului Chinei și al Rusiei pentru a determina Coreea de Nord „să-și schimbe politica”.

Anterior, ministrul apărării nipon Itsunori Onodera a explicat că Japonia nu a încercat să doboare racheta care a survolat insula Hokkaido (nord) timp de de două minute și a căzut apoi în apele Oceanului Pacific, la 1.180 km est de coasta japoneză.

„Am estimat că nu reprezintă riscul de a cădea pe teritoriul nostru, așa că am decis să nu acționăm”, a declarat el pentru presă.

Ca măsură de precauție, mii de locuitori din nordul Japoniei au primit, la scurt timp de lansarea survenită în jurul orei locale 06:00 (21:00 GMT), un mesaj din partea guvernului care le cerea să se pună la adăpost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri