Soții Amal și George Clooney vor ajuta 3.000 de copii ai refugiaților sirieni să meargă la școală în acest an în Liban, unde, potrivit ONU, aproximativ 200.000 de minori veniți din țările limitrofe afectate de război sunt privați de dreptul la educație, informează AFP.

Educația celor 3.000 de copii sirieni va fi finanțată prin intermediul unui parteneriat de 2,25 milioane de dolari, anunțat luni de The Clooney Foundation și Google, care vor oferi și echipamente în valoare de 1 milion de dolari produse de compania Hewlett Packard.

Parteneriatul cu UNICEF va permite celor șapte școli publice libaneze înscrise în program să ofere educație acestor copii, care, deocamdată, nu sunt școlarizați. Același acord va permite testarea unui proiect-pilot ce pune la dispoziție copiilor libanezi și ai refugiaților diverse instrumente tehnologice moderne, au precizat soții Clooney.

„Mii de copii refugiați sirieni se confruntă cu un mare pericol, pericolul de a nu fi niciodată un element productiv pentru societate. O educație formală poate permite schimbarea acestui fapt”, au adăugat Amal și George Clooney într-un comunicat.

„Nu vrem să pierdem o generație întreagă pentru că ei nu au avut noroc în viață și s-au născut în locul nepotrivit și în momentul nepotrivit”, au adăugat soții Clooney.

Peste 1 milion de sirieni — dintre care peste 500.000 de copii — sunt înregistrați ca refugiați în Liban, după ce și-au părăsit țara din cauza unui război civil ce durează de peste șase ani și care a făcut peste 330.000 de victime.

Amal Clooney, născută în Liban, înainte ca familia ei să se mute în Marea Britanie, este o celebră avocată și militantă pentru drepturile omului. Ea s-a căsătorit cu actorul american George Clooney în 2014. Soții Clooney au devenit pentru prima dată părinți — de gemeni — în iunie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here