Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea sistemului antirachetă THAAD către Arabia Saudită, deschizând astfel calea către o tranzacție în valoare de 15 miliarde de dolari, informează Reuters. Arabia Saudită intenționează să cumpere 44 de lansatoare de rachete și 360 de rachete, precum și stațiile de control și radarele aferente.

Departamentul Apărării de la Washington a anunțat vineri, prin agenția sa de cooperare în domeniul securității apărării, că eventuala tranzacție ar veni în sprijinul politicii externe și al obiectivelor de securitate națională ale SUA prin îmbunătățirea apărării unei țări prietene. Printre amenințările din regiune a fost menționat Iranul, care are unul din cele mai mari programe de dezvoltare a rachetelor balistice din Orientul Mijlociu.

Sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense — apărare zonală finală la mare altitudine) este produs de compania Lockheed Martin împreună cu mai mulți subcontractori și instalat cu ajutorul firmei Raytheon. Sistemul a fost deja desfășurat anul acesta în Coreea de Sud, pentru a intercepta rachetele nord-coreene. China a protestat împotriva acestei operațiuni, afirmând că radarele puternice implicate permit culegerea de informații de la mare distanță, de pe teritoriul său.

16 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 5 =