Caută
Close this search box.

Premiul Nobel pentru Fizică, acordat pentru detectarea undelor gravitaționale

Trei fizicieni americani au câștigat premiul Nobel pentru fizică pentru detectarea undelor gravitaționale, care au fost anticipate pentru prima dată de Albert Einstein acum un secol. Rainer Weiss, Barry C. Barish și Kip S. Thorne au fost premiați „pentru contribuţiile decisive ale detectorului LIGO şi pentru observaţiile undelor gravitaţionale”. Rainer Weiss a primit jumătate din premiul de 9 milioane de coroane suedeze (825.000 de lire), în timp ce Kip Thorne și Barry Barish vor împărți cealaltă jumătate a premiului, a anunțat Comitetul Nobel de la Stockholm.

Cei trei oameni de știință au jucat un rol imporant în dezvoltarea observatorului american LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory), care a făcut prima observație istorică a undelor gravitaționale în septembrie 2015.

Observatorul LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) a detectat primele unde gravitaționale în septembrie 2015

Rainer Weiss, profesor emerit de fizică la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a contribuit în mod semnificativ la conceptul, proiectarea, finanțarea și construcția observatorului LIGO.

Kip Thorne, profesor de fizică teoretică Feynman la Institutul de Tehnologie din California, este un teoretician, care a făcut predicții esențiale despre cum ar arăta detectarea unei unde gravitaționale și despre modul de identificare al acestui semnal.

Barry Barish, fost fizician în domeniul particulelor de la Institutul de Tehnologie din California (acum profesor emerit), este cunoscut drept omul care a dus experimentul în teren. Când a preluat funcția de director al LIGO în 1994, proiectul risca să fie anulat. Barish a îmbunătățit modul de lucru în cadrul proiectului,  care a dus la construcția obervatorului în 1999, urmând ca trei ani mai târziu să se facă și primele măsurători.

În cele din urmă, detectarea undelor gravitaționale a fost efortul unei colaborări neîncetate între experimentaliști, care au construit unul dintre cei mai preciși detectori de pe pământ, și teoreticieni, care și-au dat seama cum arăta de fapt un semnal în urma coliziunii dintre două găuri negre.

Semnalul detectat a fost extrem de slab, însă reprezintă primul pas într-o nouă eră a astrofizicii. Undele gravitaţionale reprezintă o modalitate complet nouă de a observa şi analiza unele dintre cele mai violente evenimente din Univers şi de a testa propriile limite de înţelegere a lumii înconjurătoare, conform Comitetului Nobel.

După anunțul făcut de Comitetul Nobel, Weiss a descris că a primit telefonul în dimineața aceasta ca fiind ceva „într-adevăr minunat”.

„Acest premiu recunoaște munca a circa 1000 de oameni. Nu-mi place să o spun, dar de 40 de ani oamenii se gândesc la asta, încercând să facă o astfel de observație. Încet dar sigur s-a obținut tehnologia necesară. Și nouă ne-a luat mult timp – aproape două luni – să ne convingem că am văzut ceva din exterior, care era cu adevărat o undă gravitațională”, a spus Rainer Weis.

Laureații premiilor Nobel din 2017 vor fi făcuți cunoscuți în această săptămână. Pe 2 octombrie, s-a acordat premiul Nobel pentru medicină, urmând ca miercuri 4 octombrie să se afle premiul pentru chimie, vineri 6 octombrie — premiul pentru pace, luni 9 octombrie — Nobelul pentru economie. Ca și anul trecut, data celui mai urmărit premiu acordat la Stockholm, Nobelul pentru literatură, nu a fost stabilită încă.

Potrivit tradiţiei, premiile Nobel vor fi înmânate, ca în fiecare an, în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Sursa: The Guardian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri