Caută
Close this search box.

Vârstnicii vor lua țeapă la pensii și tratament balnear în 2018

Un studiu realizat de Asociația de pensionari ”Dreptate și Adevăr” arată că în 2018, anul centenarului, pensionarii din România vor pierde 5,2% din pensii. De asemnea, vârstnicii, împreună cu persoanele cu dizabilități care au nevoie de tratament, vor avea probleme cu accesul la stațiunile balneare din cauza creșterii redevențelor la apele minerale și termale cu 200%.

Conform Legii 263/2010, valoare apunctului de pensie se actualizează anual cu 10% din rata medie anuală a inflației, lșa care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului slarial mediu brut realizat. Actualizarea a fost realizată din 2011 încoace la fiecare 1 ianuarie. În 2017, de pildă, punctul de pesnie  a crescut cu 5,25% la 1 ianuarie și cu 9% la 1 iulie.

Anul viitor însă, actualizarea cu inflația nu se va mai face, pentru că punctul de pensie urmează să crească cu 10% la 1 iulie 2018, conform programului de guvernare PSD, iar indexarea se va regăsi în această creștere.

Filip Dumitrof, membru al Parlamentului Seniorilor și președinte al Asiociației de pensionari ”Dreptate  și Adevăr” este de părere că aceastăm măsură este o modalitate de amăgire a pensionarilor.

”A nu acorda indexarea, care v atrebui să fie de 5,2%, însemană a încălca articolul 102 din Legea 263/2010 și a atrimite ulteior oamenii în instanțe pentru a-și câștiga drepturile în precese lungi și costisitoare. Așa-zisa regăsire a indexării în mărirea cu 10% a punctului de pensie la 01.07.2018 va face ca, în realitate, acea mărire să fie de doar  4,8%, deoarece 5,2% reprezintă ceea ce nu au primit pensionarii la 1 ianuarie 2018”, spune Filip Dumitrof.

Singura metodă legală de a anula indexarea, mai spune parlamentarul seniorilor, este prorogarea art. 102 din Legea 263/2010  în legea bugetului pe 2018.

”Nu poți să spui că mărești punctul de pesnie cu 10% confrom programului de guvernare, când, de fapt, 5,2% reprezintă obligativitate legală de indexare a pensiei. Această abureală este, în fapt, o mare țeapă”, a mai spus Dumitrof.

Mărirea redevențelor  va goni pensionarii din stațiunile balneare

O altă veste neplăcută pentru pensionari ar putea fi în anul 2018 accesul la tratamentul balnear. Proiectul legislativ al Ministerului Economiei privind creșterea redevențelor pentru apele termale și minerale cu până la 200% va produce o scumpire a tarifelor în acest domeniu.

Conform proiectului, vor crește taxele de prospecțiuni și exploatare cu 34%, iar taxa anuală pe suprafața de exploatare cu 67%, plus autorizarea producătorilor după reguli noi și taxe noi.

În Europa redevența pentru 1.000 litri de apă minerală este de 2 euro, iar la noi va fi dublă.

”Dacă vor dori să supravițuiască, administratorii de stațiuni balneare vor trebui să mărească tarifele în ața fel încât pensionarului de rând îi va fi imposibil să mai ajungă tratament.

Pentru a-și mai ameliora suferințele, pensionarii de rând se mai duceu și ei într-o stațiune balneara, uni dintre ei având recomandări să meargă de două ori pe an. Am venit recent de la Techirghiol, unde credeam că, pe lângă tratment, voi putea să mă relaxez. Am venit acasă mai stresat decât am plecat, pentru că am văzut ce mulți oameni suferinzi sunt acolo, ce populație vârstnică îmbolnăvită avem”, a mai spus Filip Dumnitrof.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri