Caută
Close this search box.

Venezuela a eliberat 44 de opozanți ai regimului în 3 zile

44 de opozanţi ai preşedintelui socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, au fost eliberaţi în trei zile la recomandarea Adunării Constituante, a anunţat luni o organizaţie neguvernamentală pentru apărarea drepturilor omului, scrie AFP.

Foto: bbc.com

Dintre aceştia, opt au fost puşi în libertate luni, adăugându-se astfel celor 36 eliberaţi sâmbătă şi duminică în cadrul unei măsuri prezentate ca o detensionare a situaţiei cu ocazia Crăciunului, potrivit Agerpres.

„Între 23 şi 25 decembrie, au fost eliberate 44 de persoane. Este important de subliniat că acest număr reprezintă numai 16% din totalul deţinuţilor politici”, a declarat pentru AFP Alfredo Romero, coordonator al ONG-ului pentru apărarea drepturilor omului Foro Penal.

„Ceea ce interesează guvernul este să reducă numărul deţinuţilor politici pentru a diminua costul pe care îl reprezintă”, a continuat el, subliniind că „mai sunt 227 de deţinuţi politici, număr foarte ridicat pentru perioada Crăciunului”.

O comisie a Adunării Constituante a recomandat sâmbătă eliberarea a peste 80 de opozanţi politici, printre care unii închişi din 2014.

Un prim grup de deţinuţi a fost eliberat în aceeaşi zi cu anunţul.

Preşedinta Adunării Constituante, Delcy Rodriguez, a spus că astfel ei vor putea „să îşi petreacă sărbătoarea Crăciunului împreună cu familia”.

Delcy Rodriguez se află în fruntea unei Comisii a Adevărului – înfiinţată de şeful statului -, având ca misiune să ancheteze mişcările de protest la adresa lui Nicolas Maduro în cursul cărora aceste persoane au fost arestate.

Unele dintre acestea au fost arestate de la manifestaţiile din 2014 împotriva preşedintelui – care au făcut 43 de morţi -, în timp ce altele au fost reţinute cu ocazia protestelor de stradă din primăvară lui 2017, soldate cu 125 de morţi.

Soarta opozanţilor închişi a făcut obiectul negocierilor între guvern şi coaliţia MUD a opoziţiei – derulate recent în Republica Dominicană -, cele două părţi încercând să găsească o soluţie pentru a scoate Venezuela din gravă criză politică şi economică.

A treia sesiune de discuţii este prevăzută pentru 11 şi 12 ianuarie.

Săptămâna trecută, opoziţia i-a cerut şefului statului să facă un gest de bunăvoinţă eliberând „deţinuţii politici” înainte de Crăciun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri