Caută
Close this search box.

Atenție, părinți: Infecțiile cu streptococ netratate le pot provoca reumatism copiilor

Considerat o ”boală de bătrânețe”, reumatismul articular afectează nu doar persoane aflate la vârsta a doua, ci și copii sau adolescenți. Afecțiunea poate apărea din cauze ereditare, ca urmare a unor infecții ale gâtului, dentare sau intestinale, dezechilibre hormonale sau a prezenței unor toxine în sânge, susține specialistul Bio Ortoclinic, Dr. Ion Manea, care explică în ce mod pot fi ameliorate durerile și cum se manifestă boala.

Foto: sursadesanatate.ro

Termenul medical “reumatism” include toate afecțiunile dureroase, acute sau cronice, care influențează funcționarea normală a aparatului locomotor. Pe lângă durerea locală, simptomele pot include: inflamații, înroșire la nivelul pielii, rigiditate musculara sau chiar căldură locală. Mai mult, formele cronice pot duce la deformări articulare și la reducerea mobilității până la blocaj articular. În cazul copiilor, reumatismul poate fi provocat de infectarea cu un streptococ și duce la inflamarea articulațiilor mari și a inimii, dar și la febră.

”Boala se instalează la copii și adolescenți cu vârsta între 4 și 15 ani, pe fondul unei infecții cu streptococ, netratată corespunzător. Boala trebuie tratată imediat, cu antibiotice si corticosteroizi, conform sfatului medicului specialist. Unele din aceste tratamente, în funcție de caz, pot dura chiar și luni de zile”, susține dr. Ion Manea.

Potrivit specialistului clinicii de vertebrologie, ortopedie și recuperare medicală din București și Constanța, persoanele reumatice meteosensibile, indiferent de vârstă,  sesizează o conexiune directă între intensitatea durerii și scăderea presiunii atmosferice, în zilele reci sau ploioase. ”Chiar dacă nu există dovezi medicale care să ateste sau să infirme o eventuală legătură între reumatism și starea vremii, se știe foarte clar că frigul accentuează problemele articulare, așa că toți cei care au astfel de afecțiuni trebuie să se protejeze mai bine”, explică medicul.

dr. Ion Manea

Ce ameliorează simptomele:

– Căldura locală sau băile calde sunt un calmant foarte bun în momentele în care durerea se acutizează. Ele se efectuează conform recomandării, pentru că și prea multă căldură poate face rău.

– Pe termen lung, este recomandată o alimentație bogată în pește, fructe, legume (sunt indicate fasolea verde și usturoiul, de exemplu) și sucuri naturale.

– Antiinflamatoare nesteriodiene, începând de la aspirină (care, atenție, nu este recomandată alergicilor, persoanelor care suferă de boli de stomac și de coagulare a sângelui, dar nici copiilor de până la vârsta de 13 ani, pentru că le poate provoca sindrom Reye, afectându-le creierul și ficatul) pot diminua, pe moment durerile și inflamațiile.

– În toate cazurile pacienții trebuie neapărat să se prezinte la medic, pentru stabilirea unui diagnostic corect, în vederea efectuării de analize și stabilirea unui tratament adecvat medicamentos, balneofizioterapeutic, în funcție de caz.

Formele cronice ale reumatismului pot fi încadrate în mai multe grupe principale:

– Reumatisme infecțioase, care sunt provocate de infectarea articulației cu un germen (artrită gonococică, artrită tuberculoasă);

– Reumatisme inflamatorii, cauzate de boli de sistem precum: poliartrita reumatoidă, spondiloartropatia, artrita psoriazică, lupus eritematos, angeite;

– Reumatisme degenerative care apar ca efect al uzurii articulațiilor (artroza membrelor), al efortului puternic și prelungit (hernia discală) sau al ambelor cauze (sindromul îngustării canalului carpian);

– Afecțiuni inflamatorii periarticulare (afectează zona din jurul articulațiilor): tendinițe, periartrite, bursite (apă la genunchi, apă la cot, etc.);

– Afecțiuni hematologice sau tumorale precum: mielom multiplu sau metastaze canceroase osoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri