Caută
Close this search box.

Mărturii zguduitoare ale unor copii-terorişti din Organizaţia stat islamic

copii teroristi

Le Figaro a realizat un reportaj exclusiv în fosta închisoare din Erbil, oraş din Kurdistanul irakian, transformată în centru de reabilitare şi deradicalizare.

copii teroristi
FOTO: efigaro.fr/Noel Quidu

Un jurnalist şi un fotograf de la Le Figaro au reuşit să realizeze o impresionantă anchetă în fosta închisoare, acolo sunt încarceraţi adolescenţii care au combătut în rândurile Daesh.

În fosta închisoare din Erbil, Le Figaro s-a întâlnit cu tineri îndoctrinaţi şi formaţi să ucidă „necredincioşi”, adică nemusulmani din punctul de vedere al Organizaţiei stat islamic.

„Suntem toţi Daesh!”, strigă în cor, pe jumătate amuzaţi, tinerii

Sunt copii sau călăi? Vinovaţi sau victime? Intrebări pe care le pun Le Figaro, dar mai cu seamă autorităţile kurde şi irakiene. Autorităţi care recent au anunţat că deţin 4.000 de jihadişti, printre care mulţi europeni, unii chiar francezi şi minori potrivit rfi.ro. După trei ani de război, Irakul face faţă azi acestor mii de copii recrutaţi de islamişti, pe care au pus mâna masiv începând cu luna august 2017, data căderii oraşului Mosul.

Diverse ONG-uri, prezente la faţa locului, propun programe de reabilitare; îi formează pentru diverse meserii precum coafor, electrician sau instalator, meserii pe care le vor face odată reîntorşi în sânul unei societăţi pe care până nu demult au combătut-o.

Adel, unul dintre tinerii cu care au stat de vorbă jurnaliştii francezi, spune cum a fost fascinat de oamenii Organizaţiei stat islamic. I-au dat uniformă, un kalaşnikov, l-au învăţat să se folosească de arme şi explozibili şi i-au arătat cum se execută, decapitează şi torturează oameni. Condamnat la un an şi trei luni de închisoare, Adel va fi repus în curând în libertate.

Pentru 50 de dolari pe lună, s-a luptat şase luni în prima linie la Mosul

Basir, 17 ani, tocmai a ieşit de după gratii după şase luni de detenţie. După ce a lucrat în închisoare trei luni cu personalul care se ocupă de integrarea socială a deţinuţilor, a fost considerat deradicalizat. Cu toate acestea, „adolescentul refuză să dea mâna cu femeile şi nu ascultă deloc muzică”, potrivit Le Figaro.

Mustafa, tot 17 ani, povesteşte cum s-a angajat voluntar în armata „califatului”. Pentru 50 de dolari pe lună, s-a luptat şase luni în prima linie la Mosul. „Pe front am întâlnit mulţi străini. Francezii erau cei mai duri, cei mai cruzi”, ssusţine tânărul, regretând faptul că s-a putut deda şi el la astfel de fapte.

Militarul care îi păzeşte, specializat în lupta antiteroristă, afirmă însă că mai toţi aceşti tineri au învăţat de la jihadişti să-şi disimuleze intenţiile şi să mintă. „Toţi repetă acelaşi lucru. Sunt mai departe periculoşi”, conchide acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri