Caută
Close this search box.

Păpuşi din porţelan, unice în România, inspirate din mitologie. VIDEO

Alexandra Stanciu, o tânără ilustratoare şi graficiană, face păpuşi din porţelan cu articulaţii, unice în România, inspirate din mitologia românească: Drăgaica, Ileana Cosânzeana sau Ielele.

FOTO: captură Digi24

„Eu am fost fascinată încă de mică de iele, de tot felul de creaturi din astea din legendele româneşti, din mitologia noastră chiar. Avem atât de multe legende, avem atât de multe poveşti, avem cărţi despre mitologia românească pe care nu le mai găseşti, pentru că nu se mai editează de zeci de ani, avem basme ascunse şi nu le mai cunoaştem. Aşa cum nu mai ştim nici ce înseamnă diverse simboluri pe iile femeilor. Multe lucruri s-au pierdut, dar Slavă Domnului că sunt oameni care încet-încet vor să rescrie toate poveştile acestea minunate.”, spune Alexandra Stanciu-

Pentru Cristina Ciobanu, ceramist, acest proiect a fost poate cea mai mare provocare din întreaga sa carieră. Până să ajungă să realizeze articulaţiile perfecte, păpuşa a fost remodelată de mai multe ori. Cele 19 piese din porţelan au fost create cu ajutorul unor matriţe, iar mai apoi pictate manual cu luster de aur, platină sau argint.

Păpuşile lui Alice, aşa cum le numesc prietenii, s-au transformat încet în adevărate obiecte de artă: păpuşi din porţelan, cu articulaţii, pictate manual, cu haine croite din mătase brodată şi pietre preţioase.

Drăgaica sau Sânziana are o rochie de mireasă, pentru că în anumite zone, în zonele în care i se zice Drăgaica, această zână este astfel îmbrăcată ca o mireasă. Numai realizarea hăinuţei a durat aproape două luni, potrivit digi24.ro. Rochia de mireasă în miniatură a fost un adevărat test al răbdării.

Cât costă o astfel de păpuşă unicat

„A fost foarte greu să găsesc oameni care să se arunce într-o asemenea provocare, pentru că este o mare provocare să faci o broderie atât de micuţă sau să faci nişte mânuţe de doi centimetri cu tot cu unghiuţe şi cu tot cu cutele palmelor. Sunt nişte provocări pentru oricine.”

„Am făcut foarte mult research să văd cum trebuie să se îndoaie păpuşile, din ce fel de porţelan să le fac, cum să le pictez. De exemplu, alegerea de a picta păpuşile mele cu luster de aur, de platină este destul de inedită, pentru că în general păpuşile de acest fel sunt pictate realist, cu umbre, cu obraji, cu machiaj, sprâncene, eu am ales să fac un experiment şi, mai ales, să interpretez simbolurile tradiţionale româneşti, simboluri solare, simboluri foarte des întâlnite pe ii care înseamnă mai mult decât parcă par a fi, adică nu sunt doar nişte decoraţiuni.

Pentru mine, luxul înseamnă informaţie, cunoaştere, cineva care deţine o astfel de păpuşă deţine de fapt povestea ei, deţine simbolul ei. Înseamnă ceva pentru persoana aia, se oglindeşte persoana aceea în opera asta de artă? Şi poveştile astea tocmai fiind cu un fond atât de profund, am decis să le arăt respectul cuvenit prin materialele cele mai preţioase pe care le-am găsit eu.”, spune Alexandra.

Cele cinci prototipuri realizate până acum duc mai departe cele mai cunoscute legende de la noi.

Prețul unei astfel de jucării poate ajunge până la 3.600 de euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri