Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 8-19 mai. Un lucru indedit a fost anunţat oficial de către Marlène Schiappa, ministrul francez, în subordinea prim-ministrului, responsabil cu egalitatea între femei şi bărbaţi. Aceasta a declarat că participanții vor fi avertizați despre comportamentul lor atunci când ajung la cel mai mare festival de film din lume, care are loc pe Riviera Franceză. Astfel, după ce magnatul de la Hollywood, Harvey Weinstein, a fost acuzat că a comis atacuri sexuale în timpul festivalurilor trecute, s-a infiinţat o linie telefonică anti hărțuire sexuală specială pentru festivalul de film de la Cannes.

„Am creat un parteneriat cu festivalul de film de la Cannes pentru a combate hărțuirea sexuală”, a declarat Schiappa la 26 aprilie. Linia telefonică este destinată victimelor sau martorilor care raportează agresorii.

O altă modificare majoră în Regulamentul de desfăşurare a Festivalului de Film de la Cannes este decizia de a interzice includerea unor producţii Netflix în competiţia oficială a ediţiei din 2018 a evenimentului, după ce reprezentanţii acestei companii americane de streaming video au refuzat în mod constant să îşi lanseze filmele în cinematografe, a anunţat într-un interviu Thierry Fremaux, delegatul general al festivalului, citat de Reuters.

“Anul trecut, atunci când am selectat două dintre filmele lor, am crezut că îi vom convinge pe cei de la Netflix să le lanseze în cinematografe. Am fost prea îndrăzneţ: ei au refuzat”, a declarat Thierry Fremaux pentru revista Le Film Francais.

“Cei de la Netflix iubesc covorul roşu şi le-ar plăcea să revină cu alte filme. Însă ei înţeleg bine faptul că intransigenţa lor şi propriul lor model de business sunt în opoziţie cu propriul nostru model”, a adăugat delegatul general al Festivalului de la Cannes. Cu toate acestea, ar fi posibil ca Netflix să primească permisiunea de a-şi prezenta anumite filme la Cannes, însă în afara competiţiei oficiale, a mai precizat Thierry Fremaux.

De asemenea, organizatorii festivalului de pe Croazetă au decis să interzică selfie-urile pe covorul roşu. Decizia organizatorilor de a interzice selfie-urile făcute de spectatori alături de vedete pe covorul roşu a stârnit controverse. Thierry Fremaux a spus că selfie-urile creează “o dezordine intempestivă” atunci când starurile de cinema urcă scările celebrului Palais des Festivals et des Congres din Cannes. Întrebat de jurnalişti dacă această decizie nu este cumva “perimată” şi “de modă veche”, Thierry Fremaux a răspuns astfel: “Nu, chiar dimpotrivă. Veţi vedea, şi alţii vor urma această cale”.

“Selfie-urile merg împotriva lucrurilor care au contribuit la făurirea reputaţiei pe care o are Cannes-ul. O anumită eleganţă, discreţie”, a mai spus el. De asemenea, Thierry Fremaux a anunţat că organizatorii au decis să renunţe la proiecţiile pentru presă în cadrul Festivalului de la Cannes, organizate, de obicei, înainte de premierele mondiale ale peliculelor selectate în competiţia oficială a evenimentului.

Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de actriţa australiană Cate BLANCHETT

Componenţa juriului este: Chen CHANG – actor (Taiwan); Ava DUVERNAY – scenarist, regizor şi producător (SUA); Robert GUÉDIGUIAN– regizor, scenarist şi producător (Franţa); Khadja NIN – autor, compozitor şi actor (Burundi); Léa SEYDOUX – actriţă (Franţa); Denis VILLENEUVE– regizor, scenarist (Canada); Kristen STEWART – actriţă (SUA); Andrey ZVYAGINTSEV – regizor, scenarist (Rusia).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 7 =