Caută
Close this search box.

Legile lui Murphy – într-o prezentare atractivă

Legile lui Murphy sunt cunoscute în toată lumea, sunt afișate în birourile politicienilor și ale cercetătorilor, în atelierele de proiectare și în cabinetele consultanților financiari, ale universitarilor și ale studenților.

Edward Aloysius Murphy Jr. a existat și lucra în 1949 la Institutul de Tehnologie al Forţelor Aeriene Americane. Identitatea lui, ca și originea apariției primei legi – singura originală – au fost dezvaluite într-un articol în anul 1977 in ziarul american „Los Angeles Times”. Totul s-a petrecut in anul 1949, la baza Forțelor Aeriene Edwards din Murdoc, California, în timp ce era implicat în experimentele cu glisierele de lansare a rachetelor (Proiectul MX981) ce aveau ca scop stabilirea limitei de decelerare pe care un pilot o poate suporta la prăbuşire, inginerul Edward Murphy ar fi exclamat, enervat pe un tehnician care nu îşi făcuse bine treaba: If there is any way to do it wrong, he will (Dacă există o metodă de a greşi, el a găsit-o)

Câteva săptămâni mai târziu, la o conferință de presă, colonelul USAF John Paul Stapp a afirmat că rezultatele excelente pe care le-am obținut de-a lungul a câțiva ani, se datorează „încrederii noastre absolute” în ceea ce el a denumit atunci legea lui Murphy. În 1954 Stapp a fost primul om care a depăşit viteza sunetului la sol (1,6 Mach), pentru acest lucru fiind supranumit cel mai rapid om de pe Pământ.

 

Definițiile lui Murphy privind sistemele computerizate: 

Hardware: Acele părți ale sistemului pe care le poți lovi cu piciorul. Software: Acele părți ale sistemului care nu funcționează. Hard disk: Acea componentă a sistemului care înțepenește în momentul cel mai nepotrivit cu putință. Periferica: Acele componente care sunt incompatibile cu sistemul tău. Imprimanta: Acea componentă a sistemului care se blochează când nu te uiți la ea. Cablu: Acea parte a sistemului care e prea scurtă. Backup: O operație care niciodată nu este efectuată la timp. Restaurare: O precedură care funcționează perfect până când e nevoie de ea. Memorie: Acea parte a sistemului computerizat care este insuficientă. Mesaj de eroare: O solicitare de aprobare a distrugerii propriilor tale date. Fișier: Acea parte a sistemului care nu poate fi găsită. Procesor: Acea componentă a sistemului computerizat care este depașită tehnologic.

Concluziile lui Stewart despre legea lui Murphy 

Legea lui Murphy poate fi amânată sau suspendată pentru o perioada nedefinită de timp, cu condiția ca amânarea sau suspendarea să aibe drept consecință o catastrofă mai mare la o dată ulterioară. Amploarea catastrofei este direct proporțională cu numărul de oameni care privesc. Amploarea catastrofei este exponențială proporțional cu importanța ocaziei. Dacă un rezultat are 50% șanse de apariție, cu cât acel rezultat este mai dorit, cu atât probabilitatea sa reală de apariție este mai mică. Dacă două consecințe ale Legii lui Murphy se contrazic reciproc, cea care ar putea produce daune mai mari are prioritate.

Fazele unui proiect după Murphy: Exaltare; Dezamăgire; Confuzie; Căutarea vinovatului; Pedepsirea nevinovatului; Recompensarea celui neimplicat.

 Legea modei după Murphy : Aceeasi rochie este: Indecentă cu 10 ani înaintea lansării ei; Îndrăzneață cu un an înaintea lansării ei; Șic la momentul lansării ei; Demodată la 3 ani după lansare; Hidoasă la 20 de ani dupa momentul lansării; Amuzantă la 30 de ani după același moment; Romantică la 100 de ani după lansare; Frumoasă cu adevărat la 150 de ani după apariție.

Cele mai amuzante legi ale lui Murphy (preluare din Life&Style): Când oamenii sunt liberi să facă ceea ce vor, de regulă se imită unul pe altul. Studenţii care obţin nota 10 vor spune că profesorul este o somitate. Expertul este o persoană care a făcut toate greşelile posibile într-un domeniu foarte restrâns de activitate. Dacă ceva pare uşor, sigur este greu de făcut. Dacă pare greu, este aproape imposibil de făcut. Utilitatea anticipată a unui lucru pe care abia l-ai cumpărat este invers proporţională cu utilitatea lui reală. Populaţia planetei creşte continuu, în timp ce inteligenţa ei rămâne constantă. Probabilitatea unui tânăr de a întâlni o femeie frumoasă creşte în progresie geometrică atunci când este însoţit de: a)prietena lui; b)soția lui; c)un prieten mai bogat şi mai atrăgător. Coşurile apar pe faţă cu o oră înainte de întâlnire. Să greşeşti este uman, dar să dai vina pe altcineva este şi mai uman. Cel care râde la urmă, probabil nu a înţeles gluma. Dacă îţi place modelul, nu vor avea numărul tău. Dacă îţi place modelul şi au numărul tău, este prea scump. Dacă îţi place modelul, au numărul tău şi îl poţi cumpăra, se va rupe la prima îmbrăcare. Probabilitatea să întâlneşti pe cineva cunoscut creşte atunci când eşti cu cineva cu care nu trebuie să fii văzut. Dacă ajuţi un prieten la nevoie, te va ține minte. Data viitoare când va avea nevoie de ceva, va apela tot la tine. Secretul succesului este sinceritatea. Falsific-o şi obţii imediat succesul dorit. Munca în echipă este esenţială. Ea îţi permite întotdeauna să dai vina pe altcineva.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri