Caută
Close this search box.

Discuții SUA-Rusia: sancțiuni americane și extinderea influenței energetice ruse

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat marți că a discutat despre sancțiunile americane asupra Rusiei și planului Moscovei de a-și extinde conducta de gaz Nord Stream către Germania, care a iritat Washington-ul, în discuții cu secretarul de stat Trezoreriei și Energiei, informează Reuters.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători de țiței și de gaze naturale din lume, iar Statele Unite solicită producătorilor globali de energie să sporească producția pentru a stopa creșterea prețurilor. „Ne-am întâlnit. Am discutat, printre altele, despre problemele energetice. Am atins întrebările legate de sancțiuni”, a declarat Novak despre întâlnirea cu secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, la un briefing de presă de la Washington. „Nu putem să ne îndepărtăm de aceste întrebări dificile, așa că, desigur, le-am atins în timpul contactului nostru”. Novak a declarat că alte discuții cu secretarul american al energiei, Rick Perry, au făcut referire la conducta de gaz submarină Nord Stream.

Planurile de dublare a capacității conductei la 110 miliarde metri cubi pe an au iritat politicienii atât la Washington, cât și la Bruxelles, care încearcă să își reducă dependența de sursele de energie din Rusia. Washington consideră că conducta va oferi Rusiei, care a oprit unele livrări în anumite părți ale Europei în privința disputelor legate de prețuri, mai multă putere asupra regiunii, iar administrația președintelui Donald Trump a urmat lui Barack Obama opoziția privind proiectul Nord Stream 2.

Volumele planificate reprezintă mai mult de jumătate din exporturile totale de gaze rusești către Europa, care se situează la un nivel record de 200 miliarde de metri cubi în acest an. Măsura de extindere a conductei este, de asemenea, proiectată pentru a ocoli Ucraina, principala cale de export al gazelor rusești către Europa. Novak a declarat că nu ar trebui să i se permită politicii să intervină în discuția despre proiectul Nord Stream, care are propriile merite economice. „Implementarea unor astfel de proiecte de infrastructură trebuie construită pe baza economică fără o evaluare politică a acestui proiect”, a declarat Novak după întâlnirile sale.

Întâlnirile au avut loc în timp ce directori și miniștri ai energiei din întreaga lume s-au convertit la Washington pentru conferința trienală privind gazele mondiale, cel mai mare summit al industriei. Congresul american a impus sancțiuni economice în ultimele luni împotriva Rusiei care, printre altele, încearcă să împiedice companiile să participe la proiectele rusești de gazoducte sau la eforturile de dezvoltare a petrolului și gazelor. Sancțiunile au fost proiectate pentru a pedepsi Rusia pentru anexarea Crimeei din 2014 și pentru implicarea în alegerile prezidențiale din 2016 ale SUA. Moscova neagă că a intervenit în alegeri.

Rusia depinde în mare măsură de rețelele de conducte pentru a-și obține producția de energie pe piețele europene și dorește, de asemenea, să dezvolte rezerve de energie în arcul său. Novak a spus în trecut că Statele Unite nu ar trebui să aibă dreptul de a impune astfel de sancțiuni fără votul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, din care Rusia este un membru permanent. Statele Unite solicită o creștere a ofertei de la cei mai mari producători din lume, inclusiv membrii OPEC, pentru a contribui la stoparea creșterii prețurilor la petrol, care amenință creșterea economică. De asemenea, reînnoiește sancțiunile împotriva producătorului OPEC Iran, după ce a renunțat la o înțelegere globală menită să elimine ambițiile sale nucleare și a îndemnat consumatorii de petrol să-și oprească complet importurile – un alt factor care determină creșterea prețurilor petrolului.

Perry a declarat reporterilor luni, înainte de a se întâlni cu Novak, că este „susceptibil să aibă conversații, să creeze o relație” cu Rusia. „M-a invitat, de fapt, să vin să vizitez câteva dintre lucrurile pe care le fac în Arctic”, a spus Perry. „Cred că avem problemele noastre cu Rusia, dar eu sunt unul dintre cei care cred că trebuie să avem discuții cu oamenii și să găsim locuri în care să putem lucra împreună”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri