Caută
Close this search box.

Donald Trump și Kim Jong-un, pentru prima oară față în față

Donald Trump și Kim Jong-un, care nu au avut niciodată relaţii diplomatice şi care s-au ameninţat cu războiul nuclear, şi-au dat mâna călduros. Întâlnirea dintre Donald Trump şi Kim Jong-un, din Singapore, a început acum câteva ore şi pare să se fi desfăşurat fără probleme.

FOTO: AFP

Kim Jong-un i-a transmis președintelui Trump că “mulți nu vor crede ce se întâmplă, în aceste momente, în Singapore”.

“Mulți oameni din lume se vor gândi la acest lucru ca la o … scenă dintr-un film science fiction”, a declarat Kim prin intermediul unui traducător, potrivit CNN.

Întrebat dacă va renunța la programul său nuclear, în urma summitului cu Donald Trump, liderul de la Phenian a refuzat să ofere un răspuns, scrie CNN.

Cu toate acestea, președintele Trump s-a arătat optimist cu privire la colaborarea cu Kim pentru a rezolva diferențele cu privire la programul nuclear al Coreei de Nord.

Preşedintele SUA şi dictatorul nord-coreean au vorbit timp de aproape trei sferturi de oră doar în prezenţa celor doi translatori. Apoi au început discuţiile celor două delegaţii, care au continuat cu un prânz de lucru.

Donald Trump are programată o conferinţă de presă în jurul orei 11:00, ora României, în care este de aşteptat să prezinte concluziile acestei întrevederi istorice. După cum a precizat în ultimele săptămâni, vrea să obţină angajamentul lui Kim Jong-un pentru de-nuclearizarea Coreei.

Fundalul a fost asigurat de steaguri americane şi nord-coreene, câte şase de fiecare. Apoi cei doi s-au îndreptat apoi către biblioteca hotelului Capella, de pe insula Sentosa din Singapore.

Donald Trump: „Mă simt grozav, vom avea o discuţie foarte bună şi cred că şi mult succes. Va fi un succes de proporţii. Onoarea este de partea mea. Sunt sigur că vom avea o relaţie minutată. Nu am nici o îndoială.

Kim Jong-un: Nu a fost uşor să ajungem aici…Vechile prejudecăţi şi practici au fost nişte obstacole în drumul nostru, dar le-am depăşit pe toate şi suntem astăzi aici.

Donald Trump: Asta este adevărat.”

După aceste declaraţii, Donald Trump şi Kim Jong-un s-au retras pentru o discuţie faţă în faţă, doar ei şi translatorii, timp de circa 40 de minute. La final, doar preşedintele american a spus câteva cuvinte.

„Jurnalist: Domnule preşedinte, cum merge până acum?

Donald Trump: Foarte bine.

Jurnalist: Ce credeţi?

Donald Trump: Este foarte bine. Avem o relaţie excelentă.”

Apoi, celor doi lideri li s-au alăturat echipe de consilieri, pentru discuţii mai ample. Alături de Donald Trump au fost secretarul de stat Mike Pompeo, şeful de cabinet de la Casa Albă, generalul John Kelly, şi John Bolton, cel care îl sfătuieşte pe preşedintele american pe chestiuni de securitate naţională.

„Donald Trump: Domnule preşedinte, este o mare onoare să fiu alături de dumneavoastră. Ştiu că vom avea mult succes împreună şi că vom rezolva o mare problemă, care până acum nu s-a putut rezolva. Ştiu că, dacă lucrăm împreună, o vom rezolva. O mare onoare. Mulţumesc.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri