Caută
Close this search box.

Theresa May caută unitate în propriul guvern pe fondul turbulențelor asupra strategiei Brexit

Premierul britanic, Theresa May, a avut o întâlnire cu cabinetul său marți, încercând să-și unifice guvernul la o zi după ce a fost aruncat într-o criză atunci când doi miniștri de rang înalt au renunțat la planurile de legături comerciale cu Uniunea Europeană după Brexit, relatează Reuters.

Cu mai puțin de nouă luni până în momentul în care Marea Britanie urmează să părăsească UE, May este nevoită să lupte pentru a legifera Brexit fără a periclita afacerea cu cel mai mare bloc comercial din 27 de țări, în timp ce fortifică noi oferte globale. Planul său pentru Brexit, „prietenos pentru afaceri”, a determinat demisia ministrului Afacerilor Externe, Boris Johnson, și a ministrului Brexit, David Davis, însă lira sterlină a revenit, pe măsură ce investitorii au pariat că nu va face o provocare imediată conducerii ei. În cadrul unei întâlniri cu deputații conservatori, luni, May a fost aplaudată de mulți, avertizându-i că o bătălie internă ar putea deschide calea pentru liderul opoziției socialiste, Jeremy Corbyn, să ia puterea. „Cred că este corect ca guvernul să sprijine primul ministru și să vorbească cu o singură voce, iar dacă oamenii nu fac asta, atunci trebuie să plece”, a declarat secretarul justiției, David Gauke pentru BBC Radio.

Înalții parlamentari din partidul său au declarat că nu se așteaptă ca premierul să se confrunte cu un vot de neîncredere, deși unii conservatori încă spuneau că ar trebui să se facă un asemenea pas. Dacă mai poate supraviețui turbulențelor politice interne, ea trebuie încă să convingă liderii UE că propunerile ei pot funcționa. Cel mai puternic lider al Europei, cancelarul german Angela Merkel, sosește la Londra mai târziu marți.

Brexit – „Acest vis moare”

Propunerile Theresei May pentru o viitoare relație cu UE după plecarea Marii Britanii din bloc din martie anul viitor au făcut doi ani de guvernare internă cu certuri pentru a se ajunge la un acord, dar în 48 de ore Johnson și Davis au demisionat spunând ca nu își pot sprijini planurile. Trei adjuncți de miniștri și-au părăsit, de asemenea, posturile. „Brexit ar trebui să fie în legătură cu oportunitatea și speranța”, a spus Johnson într-o scrisoare de demisie usturătoare, care a fost reluată în titluri într-o serie de ziare naționale din Marea Britanie. „Acest vis moare, sufocat de îndoieli de sine inutile”.

May, după ce și-a semnalat viziunea pentru Brexit, a petrecut două ore în Parlament în apărarea defensivă a planurilor și a cerut ca Bruxelles-ul să se angajeze pe deplin sau să riște perspectiva dăunătoare că Marea Britanie va părăsi blocul fără să aibă loc vreun acord. „Am ascultat toate ideile posibile și toate versiunile posibile ale Brexit. Acesta este Brexit-ul potrivit”, a spus ea.

Unii parlamentari din Partidul Conservator au avertizat că nu vor tolera o trădare a Brexit. „Am fost ales pentru a reprezenta alegătorii mei și echipa primului-ministru trebuie să fie conștientă de faptul că deputații din spatele ședințelor nu vor sta în picioare și vor permite ca așa-numitul «soft Brexit» să fie jumătate pentru și jumătate contra”, a spus Andrea Jenkyns pentru „The Daily Telegraph”.

Autoritatea personală a lui May a fost grav afectată după ce a chemat anul trecut la alegerile anticipate pentru a-și întări mâna în discuțiile despre Brexit, dar, în schimb, și-a pierdut majoritatea parlamentară, ceea ce înseamnă că trebuie să se bazeze pe un mic partid din Irlanda de Nord cu care să guverneze. În timp ce alți miniștri de rang înalt s-au adunat în jurul ei, după demisiile care au părăsit luni Westminster, s-au menținut nemulțumirile dintre parlamentarii de rang și dosarele legiuitorilor. „The Sun”, cel mai mare ziar britanic, a spus că a fost „o gafă după gafă” din partea Theresei May.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri