Caută
Close this search box.

Marea Britanie: Femeia otrăvită cu agentul nervos Novichok a murit

O femeie britanică a murit duminică după ce a fost otrăvită de același agent nervos care a lovit un fost spion rus în martie și a declanșat o criză în relațiile dintre capitalele occidentale și Moscova, informează Reuters.

Dawn Sturgess, de 44 de ani, a murit după ce a fost expusă agentului nervos Novichok pe 30 iunie în vestul Angliei, la doar câțiva kilometri de locul în care agentul dublu rus Serghei Skripal și fiica lui au fost atacați cu același agent în urmă cu patru luni.

Moartea lui Sturgess a fost investigată ca o crimă, a afirmat poliția într-o declarație. Primul ministru Theresa May a spus că a fost îngrozită și șocată de această moarte. Poliția a declarat că investighează modul în care Sturgess și un bărbat în vârstă de 45 de ani, numit de mass-media ca Charlie Rowley, au dat peste un articol contaminat cu Novichok, dezvoltat de armata sovietică în timpul Războiului Rece.

Atacul din martie asupra familiei Skripal a determinat cea mai mare expulzare occidentală a diplomaților ruși de la Războiul Rece, în timp ce aliații s-au aliniat viziunii Marii Britanii că Moscova era responsabilă în mod intenționat, fie și-a pierdut controlul asupra agentului nervos. Moscova a lovit înapoi prin expulzarea diplomaților occidentali.

Șeful poliției britanice de combatere a terorismului, Neil Basu, a declarat că Sturgess, mama a trei copii, a murit ca rezultat al unui „act scandalos, nesăbuit și barbar”.

Bărbatul de 45 de ani a rămas critic bolnav în spital.

Novichok, folosit în martie împotriva fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, a fost prima folosire ofensivă cunoscută a unei astfel de arme chimice pe pământ european încă din al Doilea Război Mondial.

Rusia, care găzduiește în prezent Cupa Mondială de fotbal, a negat orice implicare în cazul Skripal și a sugerat că serviciile britanice de securitate au efectuat atacul pentru a stopa isteria anti-Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri