Caută
Close this search box.

Trump avertizează țările care tranzacționează cu Iranul după restabilirea sancțiunilor

Președintele american Donald Trump, a lansat marți un avertisment pentru țările care continuă schimburile comerciale cu Iranul după restabilirea sancțiunilor împotriva Teheran-ului, descrise ca fiind cele „mai dure (impuse) vreodată”, informează AFP.

Cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a sancțiunilor, care ar putea agrava economia iraniană, președintele Iranian, Hassan Rohani, a acuzat „războiul psihologic“ dus de SUA și a exclus orice negocieri privind un nou acord solicitat de la Washington. În Iran, mulți oameni au întâmpinat cu furie și teamă revenirea sancțiunilor impuse ca urmare a retragerii unilaterale în luna mai a Washington-ului din acordul nuclear iranian încheiat în 2015 cu marile puteri.

Scopul „nu este o schimbare de regim, dar ne dorim cu adevărat să pună presiune maximă asupra guvernului” iranian, s-a apărat marți John Bolton, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, intervievat pe Fox News. „Vrem să vedem un declin mult mai mare în Iran în sprijinul său pentru terorismul internațional, pentru activitatea lor belicoasă în Orientul Mijlociu și pentru programele lor de rachete balistice legate de cele nucleare“, a spus el.

Măsurile americane au înfuriat Rusia, care a asigurat că va face „tot ce este necesar” pentru a salva tranzacția nucleară. „Comunitatea internațională nu trebuie să accepte faptul că realizările importante ale diplomației multilaterale sunt sacrificate de ambițiile SUA pentru rezolvarea scorurilor cu Iranul”, a spus ea. Europenii, de asemenea semnatari ai acordului, au fost imediat hotărâți să salveze înțelegerea și să „protejeze operatorii economici europeni implicați în afaceri legitime cu Iranul”. Legislația specifică în acest sens va intra în vigoare marți, care nu a împiedicat compania germană Daimler să anunțe încetarea activităților sale în Iran.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri