Caută
Close this search box.

Primele femei care au ajuns în spaţiu

Publicația Space.com prezintă câteva dintre femeile pionier ale spațiului:

 Prima femeie în spaţiu – Prima femeie care a părăsit Pământul şi a ajuns în spaţiu a fost o cosmonaută sovietică Valentina Tereshkova. Aceasta a reprezentat un model pentru multe dintre femeile care i-au urmat exemplul. Tereshkova a fost selectată din mai bine de 400 de candidați pentru lansarea în spaţiu a misiunii Vostok 6, care a avut loc pe 16 iunie, 1963.

Prima femeie americană în spaţiu – În iunie 1983, astronauta Sally Ride de la NASA a devenit prima femeie din Statele Unite trimisă în spaţiu, lansându-se pe nava spaţială Challenger în misiunea STS-7. Aceasta a fost cea de-a treia femeie ajunsă în spaţiu, după Valentina Tereshkova şi astronauta sovietică Svetlana Savitskaya, care a zburat în misiunea Soyuz T-7 pe data de 19 august, 1982.

Prima femeie devenită comandant al unei staţii spaţiale –  Astronauta NASA Peggy Whitson a fost prima femeie la conducerea unei staţii spaţiale, preluând comanda  International Space Station în aprilie 2008, în timpul Expediţiei 16. Următorul ei zbor în spaţiu, în 2016, a reprezentat un alt moment important, deoarece a preluat din nou comanda Expediţiei 51, devenind prima femeie aflată în această poziţie de două ori. În plus, Peggy deţine recordul pentru „Cea mai în vârstă femeie în spaţiu”, întorcându-se din ultima ei misiune la vârsta de 57 de ani.

Prima femeie cu activitate extravehiculară în spaţiu – Cosmonauta sovietică Svetlana Savitskaya a fost prima femeie care a păşit în spaţiu, în afara navei spaţiale. Activitatea extravehiculară a fost realizată în timpul celui de-al doilea zbor al său în orbită, în iulie 1984. Svetlana s-a putut mândri şi cu faptul că a fost cea de-a doua femeie în spaţiu, cu misiunea Soyuz T-5 din anul 1982.

Prima femeie americană cu activitate extravehiculară în spaţiu – Kathryn D. Sullivan, o astronaută angajată la NASA, a urmat-o pe Svetlana, devenind prima femeie americană care a zburat în afara navei spaţiale, în timpul misiunii STS-41-G, pe data de 11 octombrie 1984.

Prima femeie britanică în spaţiu – Chimista engleză Helen Sharman a devenit prima persoană din Anglia ajunsă în spaţiu, atunci când a vizitat staţia spaţială MIR în timpul expediţiei Soyuz TM-12 în 1991. Tot atunci a devenit şi prima femeie care a vizitat staţia MIR vreodată.

Prima femeie de origine africană în spaţiu – Astrounauta americană Mae Jemison a zburat pe nava spaţială Endeavour în septembrie 1992, devenind prima femeie de origine africană care a călătorit în spaţiu.

Prima femeie canadiană în spaţiu – Roberta Bondar a devenit prima astronaută din Canadei datorită zborului său din anul 1992, pe nava spaţială a misiunii STS-42.

Prima femeie japoneză în spaţiu – Chiaki Mukai a zburat cu nava spaţială Columbia în timpul misiunii STS-65, în iulie 1994. În acelaşi timp, a stabilit un record pentru cel mai lung zbor realizat vreodată de o femeie astronaut.

Prima femeie franceză în spaţiu – Doctoriţa Claudie Haignere a devenit prima şi singura femeie franceză care a zburat vreodată în spaţiu, în timpul zborului înspre staţia spaţială rusă numită MIR, în 1996. În 2001, ea a devenit şi prima femeie europeană care a vizitat Staţia Spaţială Internaţională.

Prima turistă în spaţiu – Antreprenoarea iraniano-americană Anousheh Ansari a devenit prima turistă în spaţiu după ce şi-a plătit o călătorie pe Staţia Spaţială Internaţională în 2006, cu ajutorul companiei Space Adventures.

Primul maraton în spaţiu – Astronauta Sunita Williams a devenit prima persoană care a alergat un maraton în spaţiu, în timpul Expediţiei 15 în 2007. Ea s-a înscris oficial pentru Maratonul din Boston şi a alergat 42 de kilometri în 4 ore şi 24 de minute, pe o bandă de alergat aflată în spaţiul de odihnă al navei. 

Cel mai mult timp petrecut în spaţiu – Femeia care a petrecut cel mai mult timp în spaţiu este tot Peggy Whitson, prima femeie comandant al unei stații spațiale. Ea a stat 665 de zile, 22 de ore şi 22 de minute pe orbită, în trei misiuni pe Staţia Spaţială Internațională. Atunci când Peggy s-a întors din ultima sa călătorie în 2017, aceasta se putea mândri cu faptul că a petrecut mai multe ore în spaţiu decât orice alt astronaut, femeie sau bărbat.

Sursa: Yoda.ro

Foto: Getty Images

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri