Caută
Close this search box.

Raed Arafat neagă faptul că ar fi inițiat o diversiune legată de substanțele folosite de jandarmi în Piața Victoriei

raed arafat

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, respinge acuzaţiile potrivit căreia departamentul pe care îl conduce ar „ţine partea Jandarmeriei”.

Totodată, Arafat explică care sunt, în opinia sa, motivele pentru care Departamentul pe care îl conduce a emis comunicatul de miercuri seară, în care se menţiona că substanţele folosite în timpul intervenţiei jandarmilor din Piaţa Victoriei (10 august) sunt conform standardelor internaţionale.

Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă le recomanda celor expuşi la aceste substanţe să nu se prezinte la medic pentru controale de rutină, ci doar dacă au simptome îngrijorătoare.

Arafat mai respinge orice acuzaţie potrivit căreia DSU ar „ţine partea Jandarmeriei” iar comunicatul ar fi unul politic, precizând că singurul scop ar fi „interesul cetăţeanului„.

El menţionează că, în urma violenţelor din Piața victoriei, 450 de persoane au primit îngrijiri de la echipajele SMURD, 290 cu simptome acute de expunere la gazele lacrimogene, 70 ajungând la spital, iar 9 rămânând internate pentru diferite probleme.

Ieri dimineata, un medic psihiatru a scris un articol pe facebook care a starnit o reactie in randul oamenilor care au fost in Piata Victoriei in 10 August. In articolul respectiv medicul a prezentat toate aspectele legate de expunerea la substantele lacrimogene si riscurile pe termen mediu si lung, scrie azi Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

In urma postarii pe retelele de socializare si a mai multor informatii si interpretari care au indus o stare de ingrijorare in randul populatiei detrminand pe unii sa se prezinte la unitatile de primiri urgente fara sa aiba simptome sau probleme specifice, am emis la nivelul DSU un comunicat a carui recomdare principala este ca in cazul in care nu sunt simptome sau probleme reale oamenii nu trebuie sa se adreseze unitatilor de primiri urgente pentru control de rutina.

Am dat acest comunicat mai ales dupa ce am fost sesizat de colegii de la UPU Floreasca asupra faptului ca mai multe persoane se prezinta fara simptome solicitand a fi consultate si sa aiba analizele de sange efectuate. Este clar ca in cazul in care ai simptome sau probleme care te ingrijoreaza ca pacient este recomandat sa ajungi la spital sau la un medic. Insa controalele de rutina nu sunt necesare iar in cazul persoanelor care nu prezinta simptome sau sechele analizele de sange nu au ce demonstra, mai ales la o diferenta de 5 zile avand in vedere ca acest comunicat s-a emis ieri 15 August cand numarul persoanelor care veneau pentru consutl a inceput sa creasca, nefiind necesara insa internarea a niciuneia dintre ele.

Din pacate intentia de a linisti populatia care nu prezinta simptome sau semne, luand in considerare ca peste 100.000 de persoane au fost la Piata Victoriei in noaptea de 10 August, a fost interpretata de catre un grup de persoane ca o diversiune si o dezinformare din partea noastra.

Interpretarea si mai absurda este ca tinem partea Jandarmeriei importriva populatiei sau ca am executat ordine politice si ca acest comnuicat este unul politic.

Daca cineva s-a simtit lezat de acest comunicat, pe care il consider pur tehnic, imi cer scuzele. Pe de alta parte, stiinta este una pentru toti ea neputand fi aplicata diferentiat dupa dorintele unora sau altora. Inainte sa publicam acest comnuicat ne-am consutlat cu fabricantii pe de o parte ca sa ne asiguram de natura substantei care a fost utilizata si sa nu ne bazam numai pe informatiile interne. Totodata, pe langa documentarea si datele obtinute de pe site-ul Centrului de Control al Bolilor din SUA am vorbit personal cu unul dintre specialistii renumiti in toxicologie de la centrul de toxicologie din New York. Am intrebat de studiile recente si de parerea lor despre efectele de lunga durata a expunerii la substantele respective si anume la substanta CS precum si despre necesitatea unor controale daca persoanele sunt asimptomatice iar raspunsurile colegului au fost concordante cu ce este scris in comnuicatul DSU.

Dupa publicare pe site-ul DSU au fost multe comentasrii si jigniri la adresa noastra insa continutul comunicatului ramane, din punct de vedere medical, unul valid si anume daca nu aveti simptome sau probleme care sa va ingrijoreze nu trebuie sa va prezentati la UPU pentru un consult de rutina pentru ca acesta nu va aduce niciun beneficiu iar medicul nu are cum sa decida stiintific ca ati fost expusi la substantele respective consultandu-va la 5 sau 6 zile dupa expunere, medicul bazandu-se doar pe declaratia pacientului.

Persoanele asistate de echipele SMURD in noaptea respectiva au fost documentate, numarul ridicandu-se la peste 450. Din acest numar aproximativ 290 au avut simptome acute de expunere la substantele lacrimogene iar 70 au fost transferati la spitale din care 9 au ramas internati pentru diferite probleme.

Ca persoana, dar si ca institutie, avem obligatia de a pastra echidistanta si neutralitatea pentru a putea duce la indeplinire misiunea noastra corect. Noi nu putem fi de partea unuia sau de parte altuia cand executam misunile in domeniul situatiilor de urgenta, singurul scop fiind interesul ceteanului pe care il servim. Nu poate nimeni sa ne impuna adoptarea unei pozitii daca aceasta pozitie nu este in favoarea cetateanului simplu iar cand comnuicam facem acest lucru cu scopul de a informa corect populatia indiferent cum este interpretata comnuicarea noastra de catre unii sau altii.

Am considerat necesara aceasta clarificare dupa ce am vazut comentariile la comnuicatul emis ieri, conchide Raed Arafat.

Comunicatul DSU

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a transmis miercuri seata un comunicat în care susţine că a luat legătura cu producătorii substanţelor din compoziţia gazelor lacrimogene folosite de jandarmi în 10 august în Piaţa Victoriei, care ar fi confirmat că acestea sunt fabricate conform standardelor europene şi internaţionale şi că efectele pe care le au sunt iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii, de durată scurtă, cu excepţia situaţiei în care expunerea este una de lungă durată şi, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spaţiu închis şi nu în aer liber.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă menţionează că, potrivit recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic, neexistând medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor şi a feţei la momentul expunerii şi prin tratamente specifice iritării tegumentelor şi a căilor respiratorii, dacă aceasta persistă.

„În concluzie, nu este necesară deplasarea populaţiei către unităţile de primiri urgenţă pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piaţă şi au fost expuse substantelor lacrimogene, decât în situaţia exceptională în care există acuze / simptome îngrijorătoare, care necesită consultarea unui medic”, adaugă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Bogdan Opriţa purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, susține că cincizeci de persoane au ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca din București, în ultimele trei zile, cele mai multe prezentându-se miercuri, pentru a li se face investigaţii după ce au inhalat gaz lacrimogen folosit de Jandarmerie la protestul din 10 august.

Potrivit lui Oprița, doar în cursul zilei de miercuri s-au prezentat la spital 30 de oameni, iar luni şi marţi au ajuns alţi 20.

Jandarmeria Română suține că gazele iritant lacrimogene folosite de jandarmi sunt achiziţionate de către instituţie exclusiv de la producători autorizaţi şi certificaţi conform legii, aceste substanţe fiind folosite de majoritatea forţelor de poliţie şi jandarmerie europene.

Corupţia Ucide a anunţat marţi că Unitatea Specială pentru Decontaminare-Cercetare C.B.R.N. (apărare chimică, biologică, radiologică şi nucleară) a prelevat probe de pe asfaltul din Piaţa Victoriei, grupul publicând şi fotografii cu cei de la Unitatea Specială pentru Decontaminare.

”După cum am spus în comunicatele anterioare, există suspiciunea că s-au folosit şi altfel de gaze în afară de cele CS, permise de Legislaţia Europeană, Convenţia de la Geneva şi ONU. Îmbrăcaţi în celebrele costume de protecţie HAZMAT, specialiştii Protecţiei Civile au făcut măsurători în diferite puncte din zona afectată şi au prelevate probe”, susținea Corupția Ucide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri