O luăm de la capăt!? „A fost sau n-a fost?”(reloaded)

A fost sigur miting in Piața Victoriei în 10.08, cu mulți diasporeni, din toate colțurile lumii, oameni veniți din toată țara și zeci de mii de bucureșteni. Oameni de toate vârstele și condițiile sociale se manifestau ca la toate mitingurile din acel loc din ultimii doi ani; ce era diferit?

N-a fost ca de obicei:
– Mobilizarea fără precedent a forțelor de ordine( scutieri, mascați, ninja, țestoase, mulți călăreți și câini dresați) și, undeva în primele rânduri,
– figurile oarecum ușor de recunoscut ale provocatorilor, agitați, violenți, pe care, de data aceasta jandarmii nu îi mai izolau ca de obicei, după care ar fi urmat extragerea din mulțimea care manifesta pașnic.
– N-a fost ca de obicei și faptul că s-a dat, începând de devreme cu gaze lacrimogene și iritante, în mod repetat! La ora 17 se anunțau 24 de răniți care au nevoie de îngrijiri medicale, la ora 18, 36!
– Că odată cu lăsarea serii s-au întețit zgomotele gen petarde, de care nu știam ce sunt, că treceau dronele deasupra mulțimii, că de pe blocurile din jur au început să se lanseze trasoare.
– Că un dispozitiv cu scutieri și călăreți au venit dinspre bd Mihalache în spatele celor care erau în zona muzeului Antipa și, deși acolo era evident că se jucau mulți copii, unii de vârstă foarte mică, că erau vârstnici mulți, că nu era nimic ostil, la ora 21.45 au tras din spate o salvă de ceva gaz exact la nivelul capetelor noastre, masiv; ca să ataci oameni pașnici, copii, persoane cu dizabilități, pe la spate și cu un asemenea dispozitiv de luptă, mi se pare unul din cele mai rușinoase episoade din istoria Jandarmeriei Române! A urmat momentul de haos, cu defluire în mare grabă și pe întuneric a mii de oameni care nu puteau să respire! Și dacă ați fi văzut câtă grijă aveau unii de alții oameni necunoscuți! Odată ajunși în zona respirabilă am dat cu ochii de scutieri! Aveau cu ei câini foarte agitați de zgomote, gaze și cine mai știe de ce! Și toate astea înainte de ora 22! Episodul SpringTime- ”jandarmerița ucisă” de peste pasaj, se va derula mai târziu, dar poate că, întâmplător, s-a evacuat zona cu mulți copii înainte de alte evenimente grave din noaptea aceea!
– Recurgerea masivă la gaze iritante, lacrimogene, arme sonice( ex grenade acustice), unele proiectile care au produs leziuni extrem de grave( arsuri, corpi străini în țesuturi);
– Peste 500 de răniți, 70 de prezentări la camerele de gardă;
– Urmărirea persoanelor recalcitrante pe străzile din jur până în zone îndepărtate, în loc să fie imobilizate pe loc și duse la dube, ceea ce a lărgit foarte mult arealul în care s-au folosit arme chimice și diverse proiectile;
– Doar 8 arestări și 23 de amenzi la fața locului! Au justificat gazarea a zeci de mii de oameni pașnici și asemenea desfășurare de forțe? Dar agresivitatea unora dintre jandarmi care au ciomăgit cu furie, inclusiv în zone anatomice de care nu au voie să se atingă, oameni în genunchi, oameni căzuți la pământ, oameni pașnici, jurnaliști, dar și turiști care traversau întâmplător zona în taxi!? Când turbulenți erau cam 30, plus 1 care a fugit și cu un pistol cu muniție!

A fost ca de obicei:
– Comunicarea de criză a autorităților- informații necorelate, neprofesioniste, neverificate( care pot fi foarte periculoase în astfel de momente), culminând cu episodul dezonorant al comunicării unui diagnostic grav de cei abilitați cu comunicarea din Jandarmerie, la 8 ore după ce se știa că jandarmerița este practic fără nicio leziune înafara a două cucuie, un hematom și o escoriație! Or comunicarea nu putea fi făcută decât în urma buletinelor medicale, care nu puteau spune altcumva!
– Lipsa de comunicare referitoare la procedurile de decontaminare pentru cei care au mers acasă după expunerea la substanțele din piață, cu risc de contaminare secundară și recurență a simptomelor!
– Lipsa de empatie cu victimele non-jandarmi care au avut de suferit! Nu par să existe pentru autorități! Două doamne ministru au vizitat ”decât” jandarmii răniți. Restul pare o stare de normalitate și autoritățile simt că și-au făcut datoria! Slujesc patria( de parcă răniții și diaspora nu sunt patria!), e anul centenarului, azi e zi sfântă, etc. Pare că s-au terminat și adrenalina și ceva amphetamin-like care le-a dat aripi zilele trecute!

A fost sau n-a fost?
– A fost sau nu activat planul roșu( impus de numărul mare de răniți și contaminarea cu arme chimice neletale)? Când a fost activat și de cine?
– Au fost activate planurile albe la unele spitale( așa s-a spus), care spitale și la ce oră? Comunicarea cu echipele medicale a existat? Cum au fost pregătite spitalele pentru decontaminarea victimelor, dar pentru a evita riscul de contaminare secundară pentru personalul de îngrijire? Cine asigura comunicarea media prevăzută în planul roșu pentru a afla starea victimelor( despre cei încă internați și operați nu știm mare lucru)?
– A fost sau nu personalul medical din teren avizat asupra riscului de contaminare pentru propriaa persoană și echipamente( dat fiind că măștile chirurgicale nu sunt foarte eficiente în cazul gazelor folosite, iar măști de gaze sigur nu au avut, nici ei nici forțele de ordine)!? Erau avizați asupra primului ajutor la fața locului pentru agenții chimici folosiți?
– A fost luat în discuție, când s-a pregătit planul de intervenție, riscul contaminării cu gazele folosite a zonei dens locuite din jurul pieței( mă refer în primul rând la riscul de contaminare a instalațiilor de aer condiționat și a celor de climatizare cu gazele respective, inclusiv la instalațiile de la Guvern)?
– A fost sau nu aplicat un protocol de decontaminare a zonei? Știu locatarii și cei care muncesc în birourile din zonă de acest risc și ce au de făcut?
– A fost sau n-a fost coordonare a planului medical de intervenție între DSU și MS, dat fiind că în ziua precedentă s-a aflat de la un înalt oficial MS că, la Primăria București s-a decis ca intervenția medicală să aparțină SABIF, dar ulterior a fost preluată, fără notificare de DSU? Cine comunică acum lista substanțelor și a armelor folosite (inclusiv cele acustice/sonice)? Dar protocolul de decontaminare îl dați odată sau nu, că doar nu e document clasificat! Curaj, dragi autorități, nu va fi nimeni linșat pentru că publică o listă de substanțe și o procedură de decontaminare! Doar nu v-am cerut să o facă publică cei care au dat ordinul să se gazeze copiii din piață! Știți bine că tăcerea oficialilor crește anxietatea populației și nu aveți niciun motiv să nu le dați câteva sfaturi simple!

Și până la urmă:
– A fost sau n-a fost lovitură de stat? A reușit sau nu? Mă refer la figurat, că la propriu guvernul pare ”lovit” de propriile arme, inclusiv gaze și arme acustice și a devenit invizibil!
– A fost sau n-a fost jandarmerița ”ucisă” (mediatic)? Și înviată ministerial (mediatic) și providențial de protestatari!
– Au fost sau n-au fost pungi cu excremente pe post de proiectile? Cine le-a găsit le ascunde bine și poate să le păstreze de tot sau doar pentru investigația procurorilor; și apropos investigația întregului eveniment, de data aceasta va fi ”pe bune”, rapidă și la obiect în toate capitolele sale! Pentru că toți am învățat lecțiile trecutului și nu mai putem repeta greșelile la nesfârșit!
– Seara următoare a fost un miting splendid, cam tot atâți participanți, dar fără nimic din elementele bizare din seara precedentă! Ce să înțelegi, că pericolul a fost vineri și dispăruse la 24 de ore? Că cei 8 arestați erau problema? Sau credeți că vom reveni la ipocrizia socială anterioară? Ne prefacem că totul e bine, a fost puțin deranj, dar toată lumea și-a făcut datoria!? Revenim la anormalitatea relației populației cu autoritățile? Spun asta pentru că un partid care a câștigat alegerile conduce toți românii, nu doar propriul electorat și, știți, oamenii din piață nu vin pentru că vor un alt partid anume, puteți rămâne 100 de ani la putere, dar trebuie să vă pese de oameni, să simtă că statul îi protejează, că le reprezintă interesele și că face eforturi reale în domeniile cele mai nevralgice: sănătatea, educația, infrastructura și locurile de muncă. Pentru asta e nevoie de profesionalism, competență, empatie și să înțelegeți odată că job-ul vostru este să lucrați pentru cetățean, nu invers! Până una alta, măcar dați un semn că vă pasă răniților din spitale și celor cotonogiți abuziv de jandarmi! Și respectați Diaspora și toți românii ca să puteți scăpa de înjurătura aceea pe cale să devină brand!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 7 =