Caută
Close this search box.

Pelerinaj la Nicula, de Adormirea Maicii Domnului. Oamenii au înconjurat biserica în coate și genunchi

Pe o arșită mare, peste 40.000 de credincioşi au ajuns la Mănăstirea Nicula din Cluj, unde se află Icoana Maicii Domnului considerată făcătoare de minuni.

Creştinii au incojurat biserica pe coate şi în genunchi şi s-au rugat pentru iertarea păcatelor. Nicula este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din ţară.

Pelerinajul ortodox, condus de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a pornit de la Biserica „Sf. Nicolae” din Gherla în jurul orei 12:00, scrie Someseanul.ro.

Reprezentanţii Mitropoliei Clujului au declarat, citați de Mediafax, că vor fi pregătite pentru pelerini peste 15.000 de sarmale care vor împărţite, miercuri, după oficierea slujbei de Liturghie.

„Zeci de mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi marţi şi miercuri la Mănăstirea Nicula, de sărbătoarea Sfintei Maria, să se roage la Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Marţi seară, în jurul orei 21.30 se va scoate din biserică Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, vor fi oficiate Utrenia şi Prohodul Maicii Domnului după care, în jurul orei 2, va avea loc înconjurul bisericii cu icoana. Miercuri, începând cu ora 9, este programată Sfânta Liturghie arhierească şi predica mitropolitului Clujului, IPS Andrei Andreicuţ. Alături de mitropolitul Andrei, în sobor vor fi doi episcopi din Siria, Qais, episcop de Erzurum, şi Nicholas, episcop de Hamma. Călugării mănăstirii vor pregăti pentru pelerini peste 15.000 de sarmale dar şi felii de cozonac”, au spus sursele citate.

Mii de pelerini au ajuns încă de luni seară pe dealul de la Nicula. Şi-au instalat corturile, după care s-au rugat în linişte.

“Am venit să mă rog, având în vedere ce se întâmplă în ţară -pentru liniştea ţării”, spune un pelerin, citat de Stirile ProTV.

Icoana făcătoare de minuni de la Nicula, pictată în anul 1681, de preotul Luca

Sfânta icoană a Maicii Domnului de la Nicula a fost pictată de către preotul ortodox Luca, din comuna Iclod, judeţul Cluj, în anul 1681. Ea s-a pictat la cererea şi pe cheltuiala nobilului român Ioan Cupşa din Nicula, care a donat-o bisericii din acest sat. Fără îndoială că preotul iconar Luca a fost un om viaţă duhovnicească aleasă, dublată de un real talent artistic. Cu penelul său măiestrit a zugrăvit şi multe alte icoane, dintre care se păstrează unele până în zilele noastre. Trei dintre ele sunt făcătoare de minuni. Una existentă la mănăstirea Strâmba, din judeţul Sălaj numită “Dulcea sărutare’’, iar cealaltă în biserica sfinţii apostoli Petru si Pavel, măreața catedrală ce se construieşte în cartierul Mănăştur din municipiului Cluj-Napoca. A treia, cea mai renumită, cea mai iubită şi mai cinstită pentru multele ei minuni şi binefaceri, este cea de la Mănăstirea Nicula. Renumele şi minunile ei binefăcătoare au depăşit demult graniţele ţării şi bisericii noastre româneşti, fiind, fără îndoială, numărată şi venerată între cele mai vestite icoane făcătoare de minuni ale ortodoxiei universale. Zugrăvită după rânduiala erminiei bizantine, încadrată în categoria odighitria (îndrumătoarea), ea s-a remarcat dintru început prin frumuseţea ei artistică, dar mai mult decât atât printr-o cerească frumuseţe duhovnicească, scrie publicația Cuvânt-ortodox.ro.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula

n continuare, privind sfânta icoană, vedem că mâna dreaptă a sfintei Fecioare este îndreptată spre Fiul ei, arătând originea Lui divină, dar şi prezentându-se pe sine ca ceea ce arată calea. Ea, prin smerenia, curăţia şi iubirea ei ne arată calea care conduce sufletele spre Hristos-Dumnezeul Om, ca unic Mântuitor al nostru. Iar Pruncul, deşi este purtat şi ţinut în braţe de Maica Sa, braţul ei fiind mai mult decât un tron de Heruvimi, binecuvintează cu mâna dreaptă. Prin aceasta se prezintă pe Sine ca Făcătorul, Atotţiitorul şi Proniatorul a toate cele zidite, inclusiv al Maicii Sale. Un alt document din anul 1930 aminteşte proportiile icoanei zugrăvite pe lemn de tei ca având o lungime de 86 de cm şi lăţimea de 65 de cm, grosimea scândurii având 2 cm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri