Caută
Close this search box.

Șeful Pentagonului denunță „campania de influență” a Rusiei privind referendumul din Macedonia

Ministrul american al apărării, Jim Mattis, a sosit luni la Skopje pentru a susține votul „DA” în referendumul privind schimbarea numelui Macedoniei și contracararea a ceea ce el numește o „campanie de influență” a Rusiei împotriva votului, informează AFP.

Macedonenii trebuie să spună în 30 septembrie dacă sunt de acord să devină cetățeni ai „Macedoniei de Nord”, în conformitate cu acordul semnat în iulie cu Grecia, care deschide calea pentru integrarea țării în NATO și deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

De la independența fostei Republici Iugoslave în 1991, Grecia s-a opus numelui Macedoniei, care este și cel al provinciei sale nordice. Ea vede o uzurpare a moștenirii sale istorice, inclusiv al moștenirii istorice a lui Alexandru cel Mare, și a suspectat că vecinul său are scopuri expansioniste. Datorită veto-ului de la Atena, acest conflict blochează procesul de aderare la NATO și la UE a acestei mici țări balcanice de 2,1 milioane de locuitori.

Aprobarea schimbării numelui este „foarte importantă (…) pentru cei ale căror vieți pot fi schimbate prin oportunități economice și de securitate în cadrul (…) a  30 de state democratice”, a spus Mattis într-o declarație. Dar „este o decizie care aparține prietenilor noștri macedoneni”, a adăugat el. „Și oricare ar fi alegerea lor, (…) o vom respecta”. În afară de întâlnirea cu omologul său, Ludmila Sekerinska, Mattis se va întâlni cu premierul Zoran Zaev, arhitectul acordului cu Grecia privind schimbarea numelui. El a planificat, de asemenea, o întâlnire cu președintele macedonean Gjorgje Ivanov, naționalist de dreapta și oponentul acestui acord.

Washington-ul acuză Rusia de opoziția viscerală față de extinderea NATO în Europa de Est și în Balcani și de inițiativele acesteia de a desfășura o campanie de dezinformare în Macedonia prin rețelele de socializare pentru a exclude alegătorii macedoneni de la urne.

Șeful Pentagonului a denunțat ceea ce el numește „campania influenței rusești” în fosta republică iugoslavă, unde Moscova încearcă să înșele alegătorii. „Nu vrem ca Rusia să facă ceea ce a făcut în multe alte țări”, a spus el, adăugând că „nu are nici o îndoială” că Rusia a finanțat grupuri politice de opoziție în cadrul referendumului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri