Caută
Close this search box.

China anulează negocierile militare cu SUA în semn de protest împotriva sancțiunilor privind echipamentul militar din Rusia

China l-a convocat pe ambasadorul SUA la Beijing și a amânat discuțiile militare comune în semn de protest împotriva deciziei SUA de a sancționa o agenție militară chineză și directorul său pentru cumpărarea de avioane de luptă rusești și un sistem de rachete de suprafață, informează Reuters.

Ministrul adjunct de externe chinez, Zheng Zeguang, l-a convocat pe ambasadorul Terry Branstad, a afirmat ministerul de externe. Ministerul Apărării al Chinei a afirmat într-o declarație că-l va rechema pe șeful marinei Shen Jinlong de la o vizită în Statele Unite și va amâna discuțiile planificate la Beijing între oficialii militari chinezi și americani care au fost stabilite pentru săptămâna viitoare. Acesta a adăugat că armata chineză a rezervat dreptul de a lua măsuri suplimentare, fără a oferi alte detalii. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Wu Qian, a declarat că decizia Chinei de a cumpăra avioane de luptă și sisteme de rachete din Rusia a fost un act normal de cooperare între țări suverane, iar Statele Unite „nu au dreptul să intervină”.

Duminică, Departamentul de Stat din SUA a impus sancțiuni Departamentului pentru Dezvoltarea Echipamentelor din China, ramură a armatei responsabile de achizițiile de arme, după ce a efectuat „tranzacții semnificative” cu Rosoboronexport, principalul exportator de armament al Rusiei. Sancțiunile se referă la achiziționarea de către China a 10 aeronave de luptă SU-35 în 2017 și a echipamentelor aferente sistemului de rachete de suprafață S-400 în 2018, a declarat Departamentul de Stat. Un oficial de la Departamentul de Stat din SUA a declarat sâmbătă că China este singura țară care a preluat sistemul de rachete de suprafață S-400 avansat, încălcând o lege a sancțiunilor din SUA impusă ca răspuns la „comportamentul malign” al Rusiei. Oficialul, vorbind cu Reuters cu condiția anonimatului, a insistat că sancțiunile au vizat Moscova, nu Beijing-ul.

Așa-numitul act de contracarare a americanilor împotriva adversarilor prin sancțiuni sau CAATSA a fost semnat în lege în 2017 pentru a pedepsi Rusia pentru amestecarea în alegerile din SUA, agresiunea în Ucraina și implicarea în războiul civil din Siria.

„China este prima țară din lume care folosește ambele sisteme”, a spus oficialul. „Ambele sisteme sunt extrem de sofisticate și de o valoare foarte mare”. Bateriile mobile S-400, care includ radare, un sistem de control și rachete cu o rază de până la 250 de mile (402 km), au fost distribuite pentru prima dată în Rusia în 2007 și sunt considerate cele mai eficiente apărare ale Moscovei împotriva aeronavelor, rachetelor și dronelor. Rusia a trimis S-400 în Siria, potrivit mass-mediei rusești oficiale, iar oficiali din SUA au discutat despre interesul pe care alte țări, în special aliații NATO din Turcia, și-au exprimat interes în cumpărarea sistemului.

Washington-ul și-a exprimat îngrijorarea că destinația planificată a Turciei de S-400 ar putea amenința unele arme fabricate în SUA și alte tehnologii folosite de Turcia, inclusiv avionul de luptă F-35. Oficialul a declarat că acțiunea împotriva agenției chineze nu a fost discreționară, dar a fost făcută pentru că Beijing-ul a încălcat legea din SUA. „Sperăm că va fi acordată atenție pentru că … scopul nostru este de a preveni aceste tipuri de tranzacții”, a adăugat el.

Sancțiunile din SUA vor împiedica Departamentului pentru Dezvoltarea Echipamentelor din China, și pe directorul său, Li Shangfu, să solicite licențe de export și să participe la sistemul financiar din SUA. „Abordarea americană este o violare flagrantă a normelor de bază ale relațiilor internaționale, o manifestare deplină a hegemoniei și o încălcare gravă a relațiilor dintre cele două țări și cele două militari”, a declarat Wu într-un comunicat postat la ministerul chinez al apărării. El a avertizat că Statele Unite se vor confrunta cu „consecințe” dacă nu vor revoca imediat sancțiunile.

Un răspuns

  1. „Comportament malign” al Rusiei. Dupa douasute si ceva de razboaie de cucerire de la adoptarea constitutiei, America nu este cu nimic „mai” benigna, as indrazni sa afirm ca aceasta organizatie este sau tinde sa devina pentru aceasta planeta „raul absolut”, haotic, incontrolabil si de departe periculos pentru tot ce-i sta in apropiere dar mai ales pentru prieteni, slugi, aliati.
    Asa ca sa ne mai lase-n pace.
    Problemele amricane sunt ale americanilor, nu ale noaste.
    Oricum noi, din taburetul de sluga avem morcovu-n fund, ceara-n urechi si fermoarul la gura.
    Aferim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri