Sorina Tîrcă are doar 19 ani, este fiica lui Sorin și a Marianei Tîrcă, mama sa fiind starul handbalului românesc în anii 90 și una din cele mai valoroase handbaliste ale României și ale lumii din ultimii 30-40 de ani.

În ce o privește pe tânăra Sorina, ea este una din marile promisiuni ale handbalului românesc, poate cea mai mare a momentului prezent, motiv pentru care chiar site-ul oficial al Federaţiei Europene de Handbal (EHF) a pus ”reflectoarele” pe jucătoarea de 19 ani a Coronei Braşov, văzând în ea un (foarte) posibil viitor lider al naționalei României, o handbalistă chiar de talia mamei sale, Mariana Tîrcă, în anii 80-90 și a Cristinei Neagu în ultimul deceniu.

La echipa sa de club, Sorina se numără, deloc surprinzător (dimpotrivă), între principalele marcatoare, alături de Dmitrovic, Buceschi sau Chiper. Site-ul oficial al Campionatului European de Handbal din Franţa i-a dedicat Sorinei Tîrcă un foarte frumos și meritat articol, punctând că tânăra din Brașov ar putea fi viitorul lider al  naționalei României.

”Numele Tîrcă este deja renumit în handbalul mondial. Mariana este cea mai bună marcatoare din istoria naţionalei României, iar Sorina, fiica ei, are tot ce-i trebuie pentru a călca pe urmele ei.

Scenariile apocaliptice au fost adesea în handbalul românesc, dar totuşi naţionala feminină a driblat mereu necazurile şi a găsit mereu o stea care a galvanizat fanii şi întreaga echipă din spatele ei. S-a întâmplat cu Mariana Tîrcă în anii 90 şi acum cu Cristina Neagu, liderul echipei din ultimii 10 ani. Neagu a ajuns la 30 de ani şi, pe măsură ce nu mai poate da timpul înapoi, vânătoarea pentru o nouă stea este în curs. S-ar putea să nu fie descoperită peste noapte, s-ar putea să nu se întâmple până la Jocurile Olimpice de la Tokyo în 2020 sau chiar în următorii cinci ani, dar o jucătoare a atras atenţia multora. Sorina Tîrcă are doar 19 ani, dar are patrimoniul, numele, calităţile şi foamea pentru a deveni următorul lucru important în handbalul românesc”, scrie site-ul EHF.

Mariana Tîrcă, astăzi director tehnic la Corona Braşov, nu a făcut niciodată favoruri fiicei sale pentru a o promova nemeritat. Din contra, a lăsat-o, nu de puține ori, să se descurce singură într-o lume deloc facilă sau binevoitoare, cum este aceea a handbalului, mai ales în România.

Mariana a povestit pentru EHF că a născut-o pe Sorina când încă era jucătoare activă, în 1999: ”Ea era în sală încă de la 2 ani, când abia putea să meargă. De când era mică a încercat să imite ceea ce făceau jucătorii şi totul era atât de neted. Încă de atunci am simţit că ar putea deveni un jucător de handbal”.

”Nu ştiu dacă între mine şi handbal a fost dragoste la prima vedere, dar cu siguranţă iubesc sportul acum. Poate şi pentru că nu sunt o persoană egoistă, iar acesta este un sport de echipă? Poate din cauza mamei mele? Nu ştiu!”, a declarat Sorina

Mariana Tîrcă a dezvăluit că între ea şi Sorina sunt câteva asemănări, dar şi multe diferenţă. În primul rând, golgeterul all-time al naţionalei a jucat centru – inter dreapta, fiind o jucătoare de mâna stângă, în timp ce Sorina evoluează în partea opusă la 9 metri, centru – inter stânga: ”Antrenând-o şi văzând jocul ei, cred că stilul ei nu seamănă foarte mult cu al meu. Este o handbalistă mai fizic, poate are o aruncare mai puternică, totuşi face parcă ceva şi din ceea ce îmi reamintesc că am realizat eu pe teren. Ei îi place să improvizeze, îi place să schimbe mult şi să-i surprindă pe adversari”, spune o zâmbitoare Mariana Tîrcă.

Sorina este dedicată sută la sută pentru handbal, dar în paralel s-a înscris şi la facultate la drept, pentru ”că viaţa ca jucător poate fi scurtă şi niciodată nu ştii ce s-ar putea întâmpla”. Unde se vede peste 5 ani? ”Chiar nu mă gândesc la locul în care mă văd în cinci ani. Poate să joc pentru un club străin. Dacă trebuia să aleg, mi-ar plăcea acum să câştig o medalie pentru ţara mea la un Campionat European”, a mai spus Sorina, selectată de eurohandball între cele 20 de posibile staruri de viitor ale Europei.

”Dacă ea rămâne înfometată şi are aceeaşi pasiune pentru handbal în viitor,  ar putea deveni o stea. Ea ştie deja că trebuie să muncească mult, dar m-a făcut deja mândră”, a tras concluzia Mariana Tîrcă, pentru site-ul oficial al EHF.

Ceea ce se scrie mai puțin – și e păcat – e legat de rolul pe care, alături de fosta mare glorie a handbalului Mariana Tîrcă, l-a avut și îl are în cariera Sorinei tatăl său, care se numește – cum altfel? – Sorin. Un foarte fin și avizat cunoscător al sportului în general și al handbalului în mod special, Sorin Tîrcă a stat dintotdeauna alături de soția sa, Mariana, în cariera lungă și plină de mari performanțe a acesteia, așa cum a făcut-o din prima clipă și cu fiica lor, Sorina, care a început și a continuat handbalul pentru că a SIMȚIT ȘI A DORIT ASTA, și abia apoi pentru că este fiica unei foste mari handbaliste. Care nu a favorizat-o cu nimic, niciodată, față de alte handbaliste.

Sorina seamănă enorm cu părinții, cu mama ei, dar, de la un anumit punct mai departe, este și rămâne DOAR EA ÎNSĂȘI, SORINA TÎRCĂ, așa cum este de sute de ori pe teren, singură, față în față cu cele mai puternice și necruțătoare adversare din România și din lume.

Vom mai vorbi multă, foarte multă vreme de-acum înainte despre Sorina Tîrcă. Rețineți acest nume, dacă nu ați făcut-o deja. Vă va fi de folos în viitorul apropiat, când veți citi despre marile competiții ale lumii. (foto GSP, ProSport, Facebook)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.