Caută
Close this search box.

Bilanțul uraganului Michael, al treilea cel mai puternic uragan care a lovit continentul american

Uraganul Michael, al treilea cel mai puternic uragan care a lovit continentul american, a făcut prăpăd pe coasta de nord-vest a statului Florida. Șase persoane au decedat în urma furtunii tropicale ce a lovit statele Florida, Georgia și Carolina de Nord, în urma căderilor de copaci și a altor incidente, relatează autoritățile. Aproape un milion de locuințe au rămas fără curent sau internet în patru state din SUA, potrivit Reuters. Vântul a suflat cu 250 de kilometri pe oră, provocând pagube greu de descris.

Inundaţii puternice, clădiri avariate, copaci dezrădăcinaţi şi linii de electricitate doborâte sunt efectele vizibile ale trecerii uraganului prin zona de coastă. Numeroase clădiri din Panama City s-au dărâmat parţial sau au rămas fără acoperişuri, iar străzile pustii sunt acoperite cu resturi aduse de furtună, copaci smulşi din rădăcini şi fire de electricitate doborâte.

Joi aproape 950.000 de locuințe și birouri au rămas fără curent electric în Florida, Alabama, Carolinas și Georgia. Autoritățile se așteapă ca numărul persoanelor aflate în adăposturi de urgență să ajungă la 20.000 în cinci state din SUA până vineri, a declarat Brad Kieserman de la Crucea Roșie.

Uraganul Michael, a fost retrogradat joi la categoria de furtună tropicală, după ce a lovit miercuri în forţă nord-vestul statului Florida cu ploi torenţiale şi rafale de vânt care au smuls acoperişuri, şi îşi continuă drumul prin statul Georgia, potrivit AFP şi Reuters.

https://youtu.be/hPJ6fhQ8-Tw

Michael, a cărui intensificare rapidă în nordul Golfului Mexic i-a luat prin surprindere pe specialişti, a ajuns pe uscat miercuri lângă Mexico Beach, la 32 de km sud-est de Panama City, Florida, cu rafale de vânt de până la 249 de km/h.

„Mexico Beach a fost șters de pe suprafața pământului”, a spus Brock Long, șeful Agenției Federale de Gestionare a Urgențelor. Ceea ce a fost un oraș minunat pe malul mării arată acum precum o scenă apocaliptică.

Acest uragan de categoria a patra (pe scara cu cinci trepte Saffir-Simpson) este considerat cea mai puternică furtună care s-a abătut asupra nord-vestului Floridei în ultimii 80 de ani.

Michael a fost retrogradat la categoria de furtună tropicală şi era localizat joi la circa 45 de kilometri sud-sudvest de Macon, Georgia, cu rafale de vânt de până la 115 km/h, potrivit Centrului naţional pentru uragane (NHC), informează Reuters.

„Centrul furtunii Michael se deplasează spre partea central-sudică a Georgiei. Rafalele puternice de vânt produse de furtuna tropicală vor afecta în continuare centrul şi sudul Georgiei şi se răspândesc de-a lungul coastei de sud-est a Georgiei”, a informat centrul de meteorologie din Miami.

După ce a lovit Florida și Georgia, Michael se îndreaptă acum spre Carolina de Nord și de Sud. Zone recent afectate de uraganul Florence sunt amenințate din nou de vânturi periculoase și inundații.

Sursa: CNN, NBC News, Reuters, Realitatea Tv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri