Caută
Close this search box.

Donald Trump: Următorul summit cu Kim Jong-un va fi după alegerile din noiembrie din SUA

Președintele american, Donald Trump, a declarat marți că al doilea summit cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, va avea loc după alegerile din 6 noiembrie pentru Congresul SUA, informează Reuters.

Anterior marți, Trump a declarat reporterilor că au fost făcute planuri pentru cel de-al doilea summit cu Kim și că a crezut că au avut loc progrese „incredibile” în discuțiile din SUA cu statul asiatic izolat de mult timp. El a spus că secretarul de stat Mike Pompeo a avut discuții foarte bune cu Kim în weekend și că au fost luate în considerare trei sau patru locații.

Pompeo a reiterat comentariile lui Trump când a vorbit pe scurt reporterilor în timpul unei vizite de marți după-amiaza la Casa Albă. „În timp ce există încă un drum lung și multe lucruri de făcut, acum putem vedea o cale în care vom atinge obiectivul nostru final, care este denuclearizarea completă și finală verificată a Coreei de Nord”, a spus el.

Trump și Kim au avut un prim summit istoric în Singapore pe 12 iunie, la care Kim a promis să lucreze pentru denuclearizarea peninsulei coreene. Acțiunile lui au scăzut totuși de cererile Washington-ului pentru un inventar complet al armelor și facilităților sale și pașii ireversibili de renunțare la arsenalul său nuclear, care ar putea amenința Statele Unite.

Totuși, Trump a fost optimist în ceea ce privește progresul de până acum. El a adăugat că Kim a declarat că este pregătit să permită inspectorilor internaționali să verifice siturile de testare nucleară Punggye-ri din Coreea de Nord și stația de testare a motorului rachetelor Sohae, de îndată ce Statele Unite și Coreea de Nord au convenit asupra logisticii. Dar experții au pus la îndoială ce a obținut Pompeo duminică în cea de-a patra vizită la Phenian de anul acesta. Ei au spus că liderul nord-coreean pur și simplu a reambalat și declarat vechile promisiuni.

Trump a remarcat că Statele Unite nu au ridicat clauzele „foarte mari” pe care le-a impus Phenian-ului. „Mi-ar plăcea să le îndepărtez, dar trebuie să luăm ceva pentru a face asta”, a spus Trump. Coreea de Nord este foarte interesată să ajungă la un acord privind denuclearizarea, astfel încât să se poată dezvolta din punct de vedere economic, cu ajutorul investițiilor străine închise acum, a spus Trump.

Programul alimentar mondial al SUA a declarat marți că furnizarea de alimente a rămas precară în Coreea de Nord, unde unul din cinci copii suferă de malnutriție. Mai mult de 10 milioane de nord-coreeni, aproape 40% din populație, sunt subnutriți și au nevoie de ajutor umanitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri