Caută
Close this search box.

Impact major: BNR aruncă pe piață o sumă uriașă de lichidități

Operațiunile de tip ”repo”  reprezintă  tranzacţiile reversibile, destinate injectării de lichiditate, în cadrul căreia BNR cumpără de la instituţiile de credit active, eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.

Pentru a opri creșterea indicilor ROBOR, Banca Națională a României (BNR) a făcut, luni, a opta operațiune repo din acest an și cea mai mare din ultimii 17 ani, de când sunt afișate datele de pe site-ul instituției: 16,65 miliarde de lei !

Anterior, cea mai ridicată operațiune repo a fost de 13,85 miliarde de lei, fiind făcută la 25 iunie 2012, la o dobândă de 5,25% și o scadență la 7 zile.

„Lipsa de cash a continuat vineri, în condițiile în care ratele de finanțare care includ randamente tranzacționate au accelerat de la un obișnuit 5% până la 8%. Credem că BNR va injecta lichiditate, astăzi, prin intermediul operațiunii sale repo, pentru a acoperi deficitul”, se menționează într-o analiză a ING Bank, semnată de Ciprian Dascălu, economistul șef, și Valentin Tătaru, economist.

Mai mult, economiștii UniCredit Bank, Anca Maria Negrescu și Laurian Georgescu, au precizat, încă de la începutul acestei luni, că lichiditatea din piață este de așteptat să fie scăzută în octombrie, care este o lună de vârf în ceea ce privește plățile către bugetul de stat.

Pe scurt, la finalul fiecărei luni, lichiditatea din piața interbancară scade pe fondul faptului că băncile sunt obligate să-și facă rezervele minime obligatorii și contribuabilii trebuie să-și achite taxele și impozitele. Fenomenul se accentuează pe început de trimestru, așa cum este luna octombrie. Foto Mugur Isărescu, Guvernator BNR (ActiveNews)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri