Caută
Close this search box.

John Bolton: Negocieri „productive” la Moscova în ciuda retragerii SUA din INF

Consilierul american pentru securitatea națională, John Bolton, a salutat marți negocierile „productive” cu președintele rus, Vladimir Putin, și cu alți oficiali ruși, în ciuda unui anunț făcut anterior de Washington că va ieși dintr-un tratat privind armele nucleare din epoca războiului rece, informează AFP.

Bolton s-a aflat la Moscova pentru două zile de discuții cu miniștrii apărării și cu miniștrii de externe ruși, printre alții, după ce liderul american Donald Trump a declarat abandonarea Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF) semnat acum trei decenii. „Am avut o serie de discuții foarte cuprinzătoare și productive”, a declarat Bolton la o conferință de presă după vizită.

O întâlnire de 90 de minute cu Putin a marcat marți conflictul din Siria și pretinsa amestecare în alegerile din SUA de către Rusia, precum și decizia lui Trump privind acordul asupra armelor, a afirmat el. „Am avut discuții lungi despre problemele de control al armelor, noul peisaj strategic și tratatul INF”, a spus el.

Semnat în 1987 de către președintele american Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, INF a rezolvat o criză asupra rachetelor balistice nucleare sovietice orientate spre capitalele occidentale. Bolton l-a descris ca fiind „un tratat bilateral al Războiului Rece într-o lume multipolară”, care nu acoperă activitățile unor țări precum China sau Coreea de Nord. El a spus că va dori ca SUA să rămână în tratat „dacă aș  trăi în Beijing, dar nu trăiesc acolo”. O notificare formală de retragere nu a fost încă depusă, dar va fi „în timp util”, a adăugat el. Moscova și Washington s-au acuzat pe ambele părți că au încălcat acordul.

Bolton a afirmat că tratatul împotriva rachetelor anti-balistice, un alt acord sovietic era abandonat de George W. Bush, a fost considerat anterior o piatră de temelie a securității globale, dar că lumea a rămas în siguranță fără ea. Cu toate acestea, retragerea din această afacere a creat o rea-voință imensă în Rusia și Putin a descris decizia unilaterală ca fiind începutul unei noi curse în domeniul armamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri