Caută
Close this search box.

Moartea lui Khashoggi: Mai multe întrebări decât răspunsuri

După mărturia Arabiei Saudite, în cazul dispariției jurnalistului Jamal Khashoggi, care a fost ucis în interiorul consulatul regatului saudit din Istanbul, multe întrebări au rămas fără răspuns la care Riyadhul este îndemnat să răspundă duminică, informează AFP.

În a 17-a zi de la dispariția jurnalistului oficialii saudiți au recunoscut ceea ce toată lumea se temea: acest jurnalist critic al regimului în țara sa, care nu a dat nici un semn din 2 octombrie, a fost victima unei omucideri. Confirmarea morții sale a venit, prin intermediul agenției oficiale de știri saudite SPA, a procuraturii, care a evocat o „luptă” în acest consulat. „Discuțiile care au avut loc între el și oamenii care l-au primit la consulat au dus la o luptă și la o altercație cu pumni (…), care a condus la moartea sa”, s-a spus într-o declarație a procurorului general Saud al-Mojeb. Nu a specificat unde era corpul.

Dar aceste explicații sunt departe de a satisface toate țările care au spus că sunt îngrijorate de viitorul lui Khashoggi. Mulți cer o investigație pentru a stabili adevărul despre această moarte, știind că Riyadh la începutul lunii octombrie a indicat că jurnalistul dizident a părăsit consulatul.

Trump vrea „răspunsul”

Donald Trump a considerat inițial credibilitatea explicațiilor Riyadhului. Dar sâmbăta după-amiază, a simțit că erau prea scurte. „A fost un prim pas mare, a fost un prim pas bun, dar vreau să primesc răspunsul”, a spus președintele Statelor Unite.

Întrebat de un jurnalist dacă a fost mulțumit de demisia a doi dintre principalii colaboratori a prințului moștenitor Mohammed bin Salman și a altor 18 arestări, Donald Trump din nou a răspuns: „Nu, nu voi fi mulțumit până când nu „vom avea răspunsul”. „În acest sens, avem 450 de miliarde de dolari (contracte), inclusiv 110 miliarde de dolari în comenzi militare, echipamente și alte lucruri comandate de Arabia Saudită, ceea ce cred că reprezintă peste un milion de locuri de muncă acest lucru nefiind constructiv pentru noi pentru a anula o comandă de genul asta”, a adăugat Trump, menționând ideea preluată și zilele precedente să nu submineze relația comercială dintre cei doi aliați.

Alte țări și-au ridicat vocile. Canada a declarat astfel sâmbătă seara „nici explicații credibile și nici coerente ale Riyadhului. „Reiterăm apelul nostru la o investigație aprofundată, desfășurată în deplină colaborare cu autoritățile turce”, a declarat ministrul de externe Chrystia Freeland. Anterior, Bruxelles-ul și-a spus, de asemenea, nerăbdarea. „Uniunea Europeană, ca și partenerii săi, subliniază necesitatea unei anchete aprofundate, credibile și transparente, care pune în lumină circumstanțele morții și de a obliga liderii să aprobe orice responsabilitate”, a menționat șeful diplomației europene, Federica Mogherini, într-o declarație.

Întrebări fără răspuns

Parisul, printr-o declarație scrisă din partea ministrului de externe Jean-Yves Le Drian, estimează că „confirmarea decesului domnului Jamal Khashoggi este un prim pas spre stabilirea adevărului. Multe întrebări rămân cu toate acestea, fără răspuns”. „Aceste așteptări sunt cu atât mai puternice, deoarece cele două țări sunt legate printr-un parteneriat strategic care implică sinceritate, standarde înalte și transparență”.

Germania a catalogat, de asemenea, explicațiile Arabiei Saudite despre circumstanțele morții lui Khashoggi „insuficiente” și au continuat, amenințând represalii economice. „Atâta timp cât aceste întrebări rămân deschise, nu îmi pot imagina că există o bază pozitivă în cadrul guvernului german pentru a aproba exporturile de arme către Arabia Saudită”, a avertizat ministrul de externe, Heiko Maas, sâmbătă noaptea pe postul de televiziune german ARD.

Aceste îndemnuri diplomatice au venit în condițiile în care presa turcă a publicat aceste zile noi revelații condamnabile pentru saudiți, potrivit cărora Jamal Khashoggi a fost torturat și ucis în consulatul în ziua dispariției sale. Anchetatorii turci și-au continuat cercetările, inclusiv căutând într-o pădure vastă de lângă Istanbul. Și Ankara a pretins că este gata să „dezvăluie” totul despre soarta jurnalistului, fără a preciza când.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri