Caută
Close this search box.

Mobilă în loc de sănătate

rodica sarmas furnea

Foarte des întâlneşti oameni care spun că ar da oricât pentru o sănătate bună, dar în realitate preferă, în loc de medicamente, să-şi cumpere geamuri termopan sau să îşi schimbe mobila.

Îmi povestea un doctor mare că o persoană cu o poziţie foarte bună a mers la spital să fie operată. I s-a făcut operaţia cu pricina şi, după trei luni, s-a trezit cu bolnavul respectiv mai slab cu 20 de kilograme. Sigur, în situaţia dată, primul lucru la care te gândeşti este cancerul. Avea de fapt o boală mult mai simplă, un ulcer care se vindecă, dar în loc să meargă la doctor, şi-a făcut singur un tratament cu extras de aloe şi cu nu ştiu ce argilă. Iar rezultatul a fost dramatic.

Este greu de imaginat că  pentru un om, care-şi permite o maşină de 40 de mii de euro, continuă să-şi facă tratamenul după ureche ca şi cum propriul lui organism nu contează. Iar şirul paradoxurilor poate avansa: pentru a schimba o piesă la maşină este în stare să dea 10 mii de euro, însă acelaşi individ scoate greu din buzunar 500 de euro pentru sănătatea lui.

Aberaţiile de soiul acesta sunt normale într-un spaţiu în care educaţia medicală lipseşte cu desăvârşire. Ne-am învăţat să mergem la doctor numai când urlăm de durere şi atunci ajungem direct în sala de operaţie. Sau, mai grav, ne alegem cu o boală cronică pe viaţă şi, culmea consolării, aflăm cu părere de rău că putea fi prevenită.

Iată de ce avem nevoie de un medic personal (si nu neapărat un medic de familie!), cu experienţă clinică incontestabilă, în care să avem încredere, la care să avem oricând acces şi care să ne facă schemele de tratament şi investigaţii cu profesionalism, nu după prieteniile şi interesele lui personale.

CITEȘTE ȘISTUDIU România, la coada statului de drept din 41 de democraţii liberale

După 35 de ani, un om sănătos are nevoie de un doctor bun, cel puţin o dată pe an, pentru a-şi asigura confortul lui şi al familiei sale. Oricine îşi doreşte o viaţă lungă, fără boli şi suferinţe traumatizante, fără însă a schimba ceva în stilul de viaţă. Calitatea vieţii poate fi afectată irevesibil, dacă nu învăţăm să fim generoşi cu propria persoană, să-i alocăm mai mulţi bani decât preţul unei reţete compensate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri