Caută
Close this search box.

Nominalizarea lui Brett Kavanaugh pentru Curtea Supremă: Sute de persoane arestate în protestul din Washington DC

Sute de protestatari împotriva nominalizatului lui Donald Trump pentru Curtea Supremă, Brett Kavanaugh, au fost arestați la Washington DC., relatează BBC.

Actrița de comedie, Amy Schumer și modelul Emily Ratajkowski au fost printre cele 302 de femei deținute pentru demonstrațiile împotriva nominalizatului.

Republicanii au declarat anterior că un raport al FBI îl exonerează de acuzațiile de agresiune sexuală. Dar democrații au declarat că ancheta de cinci zile a fost „incompletă”, deoarece a fost limitată de Casa Albă. Senatul va organiza vineri un vot procedural asupra candidatului.

Probabilitatea ca judecătorul Kavanaugh să câștige un vot complet în Senat pare să crească joi, după ce doi republicani a căror susținere va fi esențială, au dat un răspuns pozitiv investigației FBI. Dar confirmarea nu este o certitudine, cu câțiva senatori nehotărâți și unul care riscă să piardă un vot pentru că participă la nunta fiicei sale, republicanii având o majoritate incertă de 51 la 49. Dacă se confirmă poziția pe viață în cea mai înaltă instanță americană, se așteaptă ca vârsta de 53 de ani să ajute pe conservatori să domine grupul de 9 membri, care are ultimul cuvânt în probleme precum avortul, controlul armelor și regulile de vot.

În timp ce votul de apropie, judecătorul și-a apărat neutralitatea într-un editorial „Wall Street Journal” cu titlul „Eu sunt un judecător independent, imparțial”.

Ce s-a întâmplat la proteste?

Mii de demonstranți, în principal femei, au defilat joi începând de la Curtea de apel în care prezidează în prezent judecătorul Kavanaugh. Ei s-au oprit la Capitoliu și au organizat un miting în fața Curții Supreme, scandând: „Kavanaugh trebuie să plece!” Poliția a adunat protestatarii într-o clădire de birouri din Senat după ce aceștia s-au așezat și au refuzat să plece. A mai existat un alt protest în fața Trump Tower din New York City.

Care a fost reacția la raportul FBI?

Președintele Trump și colegii săi, republicani, au declarat că raportul FBI a „curațat” candidatul, pe măsură ce au sunat din ce în ce mai încrezători că judecătorul Kavanaugh ar câștiga confirmarea. Senatorii au declarat că FBI-ul a vorbit cu cinci martori legați de acuzațiile Christinei Blasey Ford, care susține că Brett Kavanaugh, fiind beat, a agresat-o sexual în 1982. De asemenea, agenții federali au spus că au vorbit cu alți patru martori implicând o acuzație separată a lui Deborah Ramirez susține că candidatul s-a expus când au fost amândoi la Universitatea Yale. El neagă ambele acuzații: „Această anchetă nu a găsit nici un indiciu de abatere”, a afirmat Chuck Grassley, președinte al Comitetului Judiciar al Senatului, într-o declarație.

Senatorii republicani planifică un vot de „închidere” procedural, vineri la ora 10:30 (ora 14:30 GMT), care trebuie să se mute la votul final, programat sâmbătă la ora 17:30 (21:30 GMT). Dar senatorul democrat, Dianne Feinstein, a declarat că raportul FBI este „produsul unei investigații incomplete”, spunând că martorii confirmați au fost concediați. Un alt senator democrat, Richard Blumenthal, a declarat reporterilor că a fost vorba despre o „alunecare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri