Caută
Close this search box.

Societatea civilă încearcă să atenţioneze asupra prezenţei altor “elefanţi”

propaganda rusă

În prag de adoptare a unei ordonanţe vizând modificarea recent modificatelor legi ale Justiţiei, societatea civilă, care nu a uitat experienţa OUG 13, se adresează Guvernului şi premierului Dăncilă.

Mai multe grupuri civice, în principal din Diaspora, adresează o scrisoare deschisă Guvernului României şi premierului Dăncilă, pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru legile Justiţiei. În scrisoarea lor, cetăţenii cer puterii să ia în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia.

Guvernanţilor li se reaminteşte că modificarea celor trei legi ale Justiţiei duce către ciunţirea independenţei şi bunei funcţionări a justiţiei independente din România. ONG-urile susţin că adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă ce afectează sistemul judiciar din România, fără a se face un studiu de impact şi fără a se lua în calcul opiniile experţilor, dar şi fără discuţii cu societatea, este o măsură precară cu un potenţial impact negativ ridicat asupra bunăstării românilor şi României în cadrul angajamentelor cu Uniunea Europeană, dar şi cu restul partenerilor României.

Redăm integral scrisoarea deschisă, potrivit comunicatului remis Epoch Times:

„Stimată doamnă Prim-ministru,

Grupurile Civice semnatare acestei scrisori vă scriu cu imediată îngrijorare cu privire la declaraţia făcută recent de către Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, legat de o posibilă Ordonanţă de Urgenţă pe tema justiţiei luată în considerare de către Guvernul României pentru data de luni, 15 octombrie 2018.

Dorim să vă aducem la cunoştinţă poziţionarea noastră faţă de o posibilă Ordonanţă de Urgenţă pe legile justiţiei şi anume că facem un apel deschis că atât Parlamentul cât şi Guvernul României să ia în considerare raportul şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

Reamintim şi poziţia partenerilor noştri în cadrul Uniunii Europene, dar fără a ne limita la aceştia: independenţa justiţiei trebuie să fie asigurată şi oferită în mod transparent şi în conformitate cu recomandările ataşate pentru a oferi un cadru modern sistemului judiciar din România.

Considerăm că promulgarea legilor L303/2004, L304/2004 şi L317/20044 nu au condus sistemul judiciar din România spre modernizarea şi îmbunătăţirea lui, ci dimpotrivă, duc către ciuntirea independenţei şi bunei funcţionări a justiţiei independente din România.

În contextul deciziei CCR din 30 mai 2018 cu numărul 3585, dorim să vă aducem la cunoştinţă faptul că Ministrului Justiţiei i-a fost delegată mai multă putere ducând astfel la o slăbire a puterii Consiliului Superior al Magistraturii, garant al independenţei justiţiei.

O Ordonanţă de Urgenţă pe tema legilor justiţiei nu ar face decât să slăbească a treia putere în stat, dar şi să lărgească lipsa de comunicare şi transparenţă între societate şi puterile în stat.

Considerăm că adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă ce afectează sistemul judiciar din România, în contextul actual, fără a se face un studiu de impact şi fără a se lua în calcul opiniile experţilor, dar şi fără discuţii cu societatea, este o măsură precară cu un potenţial impact negativ ridicat asupra bunăstării românilor şi României în cadrul angajamentelor cu Uniunea Europeană, dar şi cu restul partenerilor României.

Semnează Organizaţiile Civice,
Grupul Civic Madrid
Împreună München
Procivic#Bilbao
Protestatari PRO Democraţie Londra
#rezist Bilbao
#rezist Constanţa
#rezist Dublin
#rezist Lyon
#rezist Zurich
#Rezistăm şi la Paris
Ştafeta Steagului Uniunii Europene”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri