Caută
Close this search box.

Trump despre cazul Khashoggi: „cea mai proastă mușamalizare” organizată vreodată și revocarea vizelor pentru unii saudiți

Președintele Donald Trump a declarat marți că autoritățile din Arabia Saudită au organizat „cea mai proastă mușamalizare” în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, în această lună, în același timp Statele Unite au promis că vor revoca vizele unor persoane considerate a fi responsabile, informează Reuters.

Trump a vorbit la câteva ore după ce președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a respins eforturile saudite de a da vina pentru moartea lui Khashoggi pe seama unor agenți corupți. Erdogan a cerut Riyadhului să caute „de sus în jos” pentru a descoperi pe cei din spatele morții lui Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul, pe 2 octombrie, un incident care a provocat revoltă globală și relații tensionate între Riyadh și Washington. Pentru aliații din Arabia Saudită, se va pune întrebarea dacă ei cred că prințul moștenitor, Mohammed bin Salman, care s-a pictat ca reformator, are vreo implicare.

Trump a spus că uciderea și acoperirea ulterioară a Arabiei Saudite au fost „un fiasco total”. „Nu ar fi trebuit să fie niciodată o execuție sau o ascundere, pentru că nu ar fi trebuit să se întâmple”, a declarat Trump reporterilor. El a spus că a vorbit luni cu moștenitorul coroanei, care a negat că are legătură cu uciderea lui Khashoggi. Anterior, Trump a spus că chestiunea Khashoggi a fost tratată prost de oficialii saudiți. „Situație proastă, n-ar fi trebuit niciodată să fie gândită. Cineva a dat-o-n bară. Și au avut cea mai proastă mușamalizare organizată vreodată”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă.

Khashoggi, critic al prințului moștenitor, a fost un rezident SUA și un cronicar de la „Washington Post”.

Comentariile lui Trump în ultimele zile au variat de la amenințarea Arabiei Saudite cu consecințe „foarte grave” și menționarea posibilelor sancțiuni economice, la mai multe observații conciliatorii care subliniază rolul țării ca aliat al SUA împotriva Iranului și militanților islamici, precum și un mare cumpărător de arme americane. Trump nu și-a exprimat opinia cu privire la cine a fost în cele din urmă responsabil. Dar secretarul de stat, Mike Pompeo, a declarat că Statele Unite au identificat pe unii din guvernul saudit și oficiali de securitate care cred că sunt implicați în uciderea lui Khashoggi și că ar lua măsuri adecvate, inclusiv prin revocarea vizei SUA. Departamentul de Stat din SUA a declarat că 21 de saudiți vor fi revocați sau nu vor fi eligibili pentru vizele SUA. Un alt oficial a spus că marea majoritate a grupului are vize americane. „Pe măsură ce continuăm să ne dezvoltăm înțelegerea indivizilor care au fost responsabili pentru acest lucru, nu numai cei care l-au executat, ci și cei care au fost conectați la el, lumea ar trebui să știe că intenționăm să-i ținem pe acești indivizi responsabili când aflăm adevărul”, declarat Pompeo reporterilor. Pompeo a mai spus că Departamentul de Stat examinează dacă s-ar putea aplica sancțiuni pentru cei care au fost implicați. „Aceste sancțiuni nu vor fi ultimul cuvânt pe această temă din partea Statelor Unite”, a spus Pompeo, deși au subliniat și alți înalți oficiali din SUA, importanța relației SUA-Arabia Saudită. „Nici președintele, nici eu nu suntem mulțumiți de această situație”.

Ambasada Saudită de la Washington nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la măsurile din SUA. Pe măsură ce criza s-a desfășurat în ultimele trei săptămâni, Arabia Saudită și-a schimbat tonul pe cazul Khashoggi. Riyadh a negat inițial cunoștințele despre soarta lui Khashoggi înainte de a spune sâmbătă că a fost ucis într-o luptă în consulat, o variantă întâlnită cu scepticismul mai multor guverne occidentale, tensionându-și relațiile cu cel mai mare exportator de petrol din lume. Arabia Saudită a reținut 18 persoane și a demis cinci oficiali guvernamentali de rang înalt, în cadrul unei anchete asupra morții lui Khashoggi. Unul dintre cei concediați îl include pe Saud al-Qahtani, un consilier de top care a condus presa socială pentru prințul Mohammed. Potrivit celor două surse de informații, Qahtani a ordonat uciderea lui Khashoggi prin comenzi prin Skype. Surse de securitate turcești spun că atunci când Khashoggi a intrat în consulat, el a fost sechestrat de 15 ofițeri de securitate saudiți care au zburat cu două avioane cu doar câteva ore înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri