Caută
Close this search box.

Alegeri prezidențiale în Georgia: Turul doi stabilește viitoarele legături cu Occidentul

Georgienii sunt așteptați la secțiile de vot miercuri pentru a alege un nou președinte într-un scrutin electoral care găsește un candidat susținut de partidul de guvernământ care favorizează o politică care echilibrează legăturile cu Moscova și Occidentul împotriva unui rival care pledează pentru o linie pro-occidentală mai puternică, informează Reuters.

Secțiile de vot au fost deschise la 08:00 (04:00 GMT) și vor fi deschise până la 20:00.

Dacă candidatul opoziției Grigol Vashadze va câștiga, este posibil să folosească puterile limitate ale președinției pentru a împinge un mesaj vocal de integrare în NATO și în Uniunea Europeană, un subiect sensibil în țara ex-sovietică care a avut un război în 2008 cu vecinul său Rusia.

Partidul de guvernământ și candidatul său, Salome Zurabishvili, adoptă o linie mai pragmatică, echilibrând aspirațiile Georgiei de a se apropia de Occident cu dorința de a evita antagonizarea Kremlinului. Zurabishvili, fost diplomat de carieră francez și ministru de externe al Georgiei din 2004-2005, susținut de partidul de guvernământ Georgian Dream, a primit 38,6% din voturi în prima rundă pe 28 octombrie. Aceasta a fost cu doar un punct procentual înaintea lui Vashadze, care a fost ministru de externe în perioada 2008-2012, în guvernul pro-occidental care a rămas la putere atunci când conflictul cu Rusia a izbucnit pe teritoriul georgian separat, sprijinit de Moscova.

Modificările constituționale au redus autoritatea președintelui și au pus cele mai multe pârghii de putere în mâinile primului ministru, un loialist al visului georgian.

Observatorii internaționali au afirmat că prima rundă de votare a fost competitivă, dar a fost „un teren de joc neîngrădit”, cu resurse de stat abuzive, media privat părtinitoare, și unii candidați falși. Rezultatul primului tur a fost un obstacol pentru visul georgian și fondatorul acestuia, miliardarul Bidzina Ivanišvili. El este cel mai bogat om din Georgia, iar criticii spun că guvernează țara din spatele scenei.

Susținătorii lui Zurabishvili spun că va aduce statut internațional președinției. Dar adversarii ei au criticat-o pentru declarații care puseseră vina Georgiei în războiul cu Rusia în 2008 și remarci despre minorități pe care unii o văd ca fiind xenofobe. Zurabishvili a redus întâlnirile publice cu alegătorii și aparițiile mediatice după prima rundă.

Opoziția a declarat că au avut loc atacuri împotriva activiștilor de opoziție în timpul campaniei electorale. Un coordonator de opoziție a fost înjunghiat și o bombă cu benzină a fost aruncată în curtea unui alt activist.

Cea de-a doua rundă va fi examinată cu atenție, de la opoziție și de la observatori internaționali, pentru orice semn că partidul de guvernământ își folosește controlul asupra mașinilor de stat pentru a o ajuta pe Zurabishvili să câștige. Partidul de guvernământ a negat orice legătură cu atacurile asupra activiștilor din opoziție și a negat încercarea de a influența în mod nejustificat rezultatul votului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri