Caută
Close this search box.

Demisii în guvernul britanic la doar câteva ore după înțelegerea privind acordul Brexit

Secretarul primului ministru britanic alți miniștri au demisionat joi, unul după altul, lovind centrul unui proiect de divorț cu Uniunea Europeană pe care Theresa May încearcă să-l salveze, informează Reuters.

La doar 12 ore după ce May a anunțat că echipa sa de miniștri a fost de acord cu termenii proiectului, ministrul Brexit – Dominic Raab și ministrul muncii și pensiilor Esther McVey au demisionat, spunând că nu au putut să o susțină. Plecarea lor și demisia a doi miniștri juniori scutură guvernul divizat. Raab este cel de-al doilea secretar al Brexit, care a renunțat la planurile lui May de a părăsi Uniunea Europeană, cea mai mare schimbare a politicii britanice de peste 40 de ani. Plecând acum, unii au sugerat că Raab ar putea să se poziționeze ca un posibil succesor al lui May. „Mai presus de toate, nu pot reconcilia termenii acordului propus cu promisiunile pe care le-am făcut țării în manifestul nostru la ultimele alegeri”, a spus Raab. „Aceasta este, în centrul său, o chestiune de încredere publică”, a spus Raab. „Nu pot să susțin înțelegerea propusă”.

La mai puțin de cinci luni când Marea Britanie ar trebui să părăsească UE pe 29 martie 2019, demisiile au pus îndoială strategia Theresei May privind Brexit.

Liderii UE sunt pregătiți să se întâlnească pe 25 noiembrie pentru a semna acordul privind divorțul sau acordul de retragere, însă drama este la Londra, unde unii parlamentari se întreabă deschis dacă guvernul va supraviețui. Un deputat europarlamentar din Partidul Conservator a lui May a spus că mai mulți colegi fie au pus scrisori pentru a declanșa un vot de neîncredere în conducerea ei, fie au fost din ce în ce mai pregătiți să facă acest lucru. O provocare este declanșată dacă 48 conservatori scriu astfel de scrisori. May ar putea fi răsturnată dacă 158 dintre deputații săi votează împotriva ei.

Partidul Laburist din opoziție din Marea Britanie a declarat că guvernul „se destramă”. „Theresa May nu are nici o autoritate și este în mod evident incapabilă să aducă o înțelegere Brexit care să ofere chiar și sprijinul cabinetului său, să nu mai vorbim de parlament și de oamenii din țara noastră”, a declarat Jon Trickett, membru al echipei liderului laburist, Jeremy Corbyn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri