Caută
Close this search box.

Greu de închis! Parlamentul a votat din nou pentru executarea pedepselor la domiciliu

Camera Deputaților a decis, în calitate de Cameră decizională, aprobarea modificărilor la Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, în sensul introducerii posibilității ca pedepsele cu închisoarea de până la un an, pentru fapte comise fără violențe, să fie executate la domiciliu.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a modificat, marţi, proiectul de lege în sensul în care executarea pedepselor la domiciliu se poate realiza doar în cazul condamnărilor de maxim un an, şi nu de 18 luni, aşa cum decisese Senatul.

Modificările au fost aprobate cu 176 de voturi „pentru”, 93 de voturi „împotrivă” și o abținere.

Reprezentanții PNL și USR au anunțat, după vot, că vor ataca proiectul de lege la Curtea Constituțională.

Opoziția susține însă că proiectul nici nu ar mai fi trebuit să fie readus în discuția Parlamentului deoarece Curtea Constituțională a decis deja, pe 18 septembrie, că proiectul care modifică Legea nr. 254/2013 este neconstituțional în ansamblul său. Cu alte cuvinte, proiectul pe care s-a pronunțat deja CCR trebuia să iasă din procedură legislativă, iar dacă majoritatea PSD-ALDE voia neapărat să aducă modificări Legii 254/2013 trebuia să o facă prin intermediul unui alt proiect.

Tot la propunerea PSD, a fost adoptat un amendament potrivit căruia beneficiază de posibilitatea executării pedepsei la domiciliu și persoanele „condamnate care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracţiei minime obligatorii pentru liberarea condiţionată din pedeapsa iniţială a închisorii mai mare de un an”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri