Sindicatul de la Metrou (USLM) va discuta luni în ședință declanșarea grevei de avertisment, după ce, vineri, au eșuat negocierile cu Metrorex și Ministerul Transporturilor.

Potrivit liderului sindical Ion Rădoi există un consens de 93% printre angajați pentru declanșarea grevei. Ar fi fost probabil 100% dacă unii nu ar fi fost în concedii, însă este suficient 50% plus unu, mai spune el,”Luni avem ședință și apoi în 48 de ore putem declanșa greva de avertisment, ceea ce înseamnă joi dimineața”, afirmă Rădoi. El spune că sindicatul nu dorește totuși declanșarea grevei.

„Conform legii negocierile continuă”, spune el. Solicitările sindicatului sunt majorarea salarială de 41% și ameliorarea siguranței în transportul cu metroul, acest ultim aspect îngrijorând, în cel mai grav mod din ultimii 39 de ani.

Regia de transport a fost de acord cu o majorare salarială de 18%, nivel considerat insuficient de către sindicaliști, spun sursele Digi24.ro

Metrorex arată că sindicatului USLM a solicitat o majorare consistentă a salariilor angajaților de la metrou. „Creșterea de 42 % cerută de sindicat depășeste limita bugetului și, potrivit reglemetărilor legale. Nu poate fi acordată pentru că Ordonanța nr. 26/2013 prevede că societățile comerciale și regiile cu capital majoritar de stat nu pot mări salariul mediu brut lunar cu mai mult de 60% din creșterea productivității muncii.

Salariile angajaților de la metrou

„Salariul de bază al angajaților angajaților Metrorex a crescut în 2015 cu 10%, în 2016 cu 10%, iar de la 1.11.2017 cu 12%. Salariul de bază a fost ajustat cu încă 21%, astfel încât să acopere influențele aplicării OUG 79/2017 privind trecerea unor contribuții obligatorii din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, cu aplicabilitate din 1.01.2018”, spune Regia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 9 =