Caută
Close this search box.

Nikola Gruevski, condamnat pentru corupţie în Macedonia, azil politic în Ungaria

Nikola Gruevski

Fostul premier macedonean Nikola Gruevski a primit azil în Ungaria, unde se ascunde după ce a fost condamnat la închisoare pentru corupție în țara sa, transmite La Libre Belgique, care citează cotidianul pro-guvernamental Magyar Idök.

”Autoritatea pentru Imigrație a considerat că dl. Gruevski a îndeplinit condițiile legale pentru a obține statutul de refugiat”, scrie cotidianul maghiar, adăugând că acesta ar fi fost amenințat cu persecuții în Macedonia.

Autoritățile maghiare, contactate de AFP, au refuzat să comenteze.

Fostul premier Nikola Gruevski, care şi-a guvernat ţara între anii 2006-2016 în mod autoritar şi cu metode mafiote şi care a fost condamnat la doi ani închisoare pentru corupţie, a reuşit să fugă la Budapesta deşi îi fusese confiscat paşaportul şi a cerut azil politic în Ungaria.

Gruevski a fost condamnat în mai anul acesta din cauza achiziţiei ilegale a unei limuzine de lux. Sentinţa? Doi ani de închisoare. Dar împotriva sa se află pe rol şi alte procese, cu acuzaţii mult mai grave. Şi fiindcă dovezile sunt evident irefutabile, Gruevski riscă foarte mulţi ani de puşcărie, notează Deutsche Welle.

Premierul ungar Viktor Orban este prieten cu fostul său omolog macedonean Gruevski. Dar fuga acestuia la Budapesta îl pune pe Orban în faţa unei dileme politice, după cum arăta Deutsche Welle: trebuie să decidă dacă îl sprijină public pe un infractor condamnat sau respectă legile în vigoare şi normele de drept internaţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri