Caută
Close this search box.

Pași importanți spre reconectarea căilor ferate coreene: ONU acordă scutiri de sancțiuni pentru studiul feroviar

Consiliul de Securitate al ONU a acordat o scutire de sancțiuni pentru cele două Corei de a desfășura în comun un sondaj privind reconectarea căilor ferate peste granița lor, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției sud-coreene, informează AFP.

Cele două Corei luna trecută au convenit să înceapă studiul cel târziu până la sfârșitul lunii octombrie și să organizeze ceremonia de lansare între sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, deoarece țările urmăresc un proces de reconciliere. Dar posibilitatea ca proiectul să se ridice împotriva sancțiunilor ONU impuse Coreei de Nord asupra programelor sale nucleare a provocat întârzieri. „Este semnificativ faptul că acest proiect a primit sprijin din partea Statelor Unite și a comunității internaționale”, a declarat Kim Eui-gyeom, purtătorul de cuvânt al Casei Albastre prezidențiale din Seul.

Experții în domeniul feroviar din ambele părți vor străbate țara pe trenurile de anchetă împreună, a declarat Kim într-o declarație, adăugând că procesul va „aduce cooperarea inter-coreeană la un nou nivel”.

Agenția de știri Yonhap a declarat că din partea de Sud ar trebui să aducă combustibil pentru locomotivele de tren și alte materiale nespecificate pentru sondajul din Nord. Furnizarea de combustibili către Coreea de Nord ar fi putut să fie în contradicție cu un plafon ONU care să limiteze importurile la 500.000 de barili pe an.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat marți că orice apropiere inter-coreeană a trebuit să avanseze „în tandem” cu eforturile de denuclearizare a peninsulei și în nici un caz mai devreme.

Președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un au organizat un summit istoric la Singapore în vara acestui an, semnând o înțelegere vag formulată privind denuclearizarea. Dar, de atunci, discuțiile asupra denuclearizării s-au blocat, întâlnirile fiind considerate neproductive, împinse sau anulate cu totul.

Statele Unite și Coreea de Sud au lansat un grup de lucru pentru a se asigura că nu vor „vorbi trece peste discuțiile celuilalt”, a spus Pompeo, deoarece Seul și Phenian par să meargă mai departe cu apropierea lor mai repede decât Washingtonul și Nordul fac progrese privind dezarmarea nucleară. Un al doilea summit între cei doi lideri este așteptat la începutul anului 2019, potrivit Washingtonului.

Între timp, Coreea de Nord și Coreea de Sud au luat câteva decizii concrete privind reconcilierea și schimburile reciprioce. Dar punerea în aplicare a proiectelor transfrontaliere, cum ar fi reconectarea căilor ferate, a fost împiedicată de lipsa de progres în discuțiile privind denuclearizarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri