Caută
Close this search box.

Liderii UE refuză cererile Theresei May asupra acordului Brexit

Liderii UE au respins joi cererea Theresei May pentru a o ajuta să-și vândă acordul Brexit în parlament, avertizând că trebuie să stabilească exact ceea ce dorește – și anunțând că vor intensifica planurile de urgență în cazul în care acordul se prăbușește, informează AFP.

Primul ministru britanic a venit la un summit la Bruxelles la o zi după ce a trecut de o provocare privind conducerea ei din partea propriilor deputați conservatori, dar se confruntă cu o opoziție enormă față de acordul de divorț cu UE. Ea le-a spus celorlalți 27 de lideri că acordul ar putea trece de Camera Comunelor luna viitoare dacă o ajută să liniștească parlamentarii în legătură cu o clauză controversată privind „blocajul” Irlandei, a spus un oficial britanic.

Dar sursele europene au declarat că atmosfera din cameră era tensionată, iar cancelarul german Angela Merkel și alți lideri au întrerupt-o în mod repetat pe May pentru a întreba exact ce dorea. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ulterior reporterilor: „Prietenii noștri din Marea Britanie trebuie să spună ce vor, în loc să ne întrebe ce vrem”. El a adăugat: „Theresa May a condus o luptă curajoasă, dar, din păcate, nu vedem rezultatele”.

May a vehiculat ideea stabilirii unei date țintă pentru a stabili un acord de comerț liber cu UE, dacă nu ar fi fost convenită până la sfârșitul unei perioade de tranziție post-Brexit, pentru a evita ca Marea Britanie să cadă în sistemul de siguranță. Mulți dintre deputații săi se tem de aranjamentul pentru Marea Britanie de a intra într-o uniune vamală temporară cu UE pentru a evita controalele la frontiere cu Irlanda care ar putea deveni permanentă. Dar liderii europeni au declarat că nu vor accepta o limită de timp și după ce May a fost de acord cu o declarație conform căreia acordul Brexit „nu este deschis spre renegociere”.

Odată cu promisiunea lui May că vor avea ceva de oferit parlamentarilor înainte de a vota în cele din urmă acordul Brexit până pe 21 ianuarie, Juncker a declarat că va trebui să vină cu propuneri în următoarele câteva săptămâni dacă dorește sprijinul Europei. Cu toate acestea, el a declarat că va publica miercuri planuri suplimentare pentru a proteja întreprinderile și cetățenii europeni în cazul în care acordul nu trece, iar Marea Britanie iese la 29 martie fără un nou aranjament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri