Caută
Close this search box.

Huawei din nou în vizor: Compania și-a demis angajatul acuzat în Polonia de spionaj

Compania chineză de telecomunicații Huawei HWT.UL a declarat sâmbătă că a demis un angajat arestat în Polonia pe acuzații de spionaj într-un caz care ar putea intensifica preocupările de securitate occidentale legate de companie, informează Reuters.

Ministrul afacerilor interne al Poloniei, Joachim Brudzinski, a cerut Uniunii Europene și NATO să lucreze la o poziție comună în privința excluderii Huawei de pe piețele lor, după arestarea angajatului chinez și a fostului oficial de securitate polonez. Cei doi au primit acuzațiile și ar putea fi deținuți timp de trei luni.

Huawei, cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicații, se confruntă cu o examinare intensă în Occident cu privire la relația sa cu guvernul chinez și afirmațiile conduse de SUA că dispozitivele sale pot fi folosite de Beijing pentru spionaj. Nu s-au făcut publice dovezi și firma a negat în mod repetat acuzațiile, dar mai multe țări occidentale au limitat accesul Huawei pe piețele lor.

În august, președintele american Donald Trump a semnat un proiect de lege care a împiedicat guvernul SUA să utilizeze echipamentul Huawei și are în vedere o comandă executivă care ar interzice, de asemenea, companiilor din SUA să facă acest lucru.

Brudzinski a afirmat că Polonia a vrut să continue să coopereze cu China, dar că a fost nevoie de o discuție cu privire la excluderea Huawei de pe unele piețe. „Există și preocupări legate de Huawei în cadrul NATO. Ar fi mai bine să avem o poziție comună între statele membre ale UE și membrii NATO”, a declarat el pentru postul privat RMF FM. „Vrem ca relațiile cu China să fie bune, intense și atractive pentru ambele părți”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri